c S
Dnevne novosti

Vlada: kamionima popust na cestarinu cijele godine

04.09.2009 08:04 ZAGREB, 3. rujna 2009.Hina Vlada je na cijelu godinu produljila popust od 20 posto koji su na autocestama kamioni, šleperi i tegljači do sada ostvarivali samo izvan turističke sezone, između 1. rujna i 1. lipnja.
Dodatni popust na cestarine imat će teška vozila s minimalnom emisijom štetnih plinova, pa će tako vozila emisijskog razreda EURO 4 imati tri posto, a vozila razreda EURO 5 pet posto dodatnog popusta. Ministar prometa Božidar Kalmeta objasnio je da će se time promet teških vozila preusmjeriti na autoceste te zaštiti državne ceste i okoliš.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona kojim će se sadašnje agencije za strukovno obrazovanje te za obrazovanje odraslih spojiti u jednu agenciju. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs objasnio je da su se poslovi tih agencija umnogome preklapali pa će njihovo povezivanje osigurati racionalniji i efikasniji rad, a i uštedjeti pola milijuna kuna. Saboru je poslano i izvješće o provedbi Zakona o suzbijanju diskriminacije u prva tri mjeseca primjene.

Ministar obitelji Tomislav Ivić izvijestio je da su uredi pravobranitelja u prvih pet mjeseci ove godine zaprimili ukupno 158 pritužbi za diskriminaciju. Kazao je da u Hrvatskoj trenutno nema sudskih postupaka vezanih uz bilo koji oblik diskriminacije, iz čega zaključuje da su pravobranitelji odgovorno radili svoj posao, ali i da je riječ o prekratkom razdoblju za ozbiljne analize. Od Sabora će se zato tražiti da izvješća budu na godišnjoj razini.