c S
Dnevne novosti

Kosor: Pitanje nelikvidnosti stavili smo u realan okvir

04.09.2009 13:15 VARAŽDINSKE TOPLICE, 4. rujna 2009.(Hina) Tvrtke odnosno trgovačka društva u pretežitom državnom vlasništvu ostvarila su do sada uštedu od milijardu i 400 milijuna kuna, izjavila je danas u Varaždinskim Toplicama predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, dodajući kako je na početku svog mandata najavila uvođenje reda u tim tvrtkama i to je ono što čini.
Odgovarajući na pitanja novinara istaknula je da su i predsjednici nazornih odbora tih tvrtki rekli kako je treći ovogodišnji rebalans, drugi u njenom mandatu, postavio temelje za lakše dobivanje kredita radi rješavanja pitanja nelikvidnosti.

"Pitanje nelikvidnosti stavili smo u realan okvir i većina trgovačkih društava plaća svoje obaveze u roku. Kada riješimo pitanje dugovanja INA-e moći ćemo reći da tvrtke u pretežitom državnom vlasništvu stoje na 'stabilnim nogama' ", rekla je Kosor te najavila kako će se INA-ini dugovi riješiti do početka izradbe državnog proračuna za 2010. godinu.

"Želimo napraviti reda u 'svojem dvorištu' i na tome ćemo ustrajati. Svi oni koji to neće moći ili iz nekog razloga ne žele, morat će otići", zaključila je premijerka Kosor koja je danas u Varaždinskim Toplicama otvorila 7. savjetodavno-zdravstveni simpozij Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) I. skupine.

Na pitanje novinara o tome štiti li članove Vlade RH koji sjede u nadzornim odborima, premijerka Kosor je istaknula kako ne sjede u tim odborima samo članovi Vlade RH, te kako je i na jučerašnjoj Vladinoj sjednici od njih zatražila da u svom radu u odborima provode odluke koje se donesu na Vladi.

Na novinarski upit o aktivnostima DORH-a i USKOK-a u javnim poduzećima premijerka je izjavila kako je pravosuđe u Hrvatskoj samostalno, no, kada je riječ o HEP-u Kosor je istaknula da je od resornog ministarstva naručila izvješće i analizu o poslovanju koje će biti gotovo kroz nekoliko dana.

Na upit smiju li ministri davati izjave "kako će kriminala uvijek biti", premijerka Kosor je odgovorila kako to pitanje treba uputiti onima koji su to izjavili, ali i da se nikada ne smije stati u borbi protiv korupcije i kriminala. "Poruka koju moramo poslati je da se nikome protuzakonite radnje neće tolerirati", zaključila je Kosor.