c S
Dnevne novosti

Dublin priznaje da će teško osigurati ratifikaciju Lisabonskog ugovora

04.09.2009 13:10 DUBLIN, 4. rujna 2009.(Hina/Reuters) Irska neće lako osigurati ratifikaciju Lisabonskog ugovora na referendumu idući mjesec, priznao je u petak irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin pošto su zadnje ankete pokazale pad potpore novom europskom ugovoru.
Potpora Lisabonskom ugovoru u Irskoj pala je za osam posto samo četiri tjedna prije drugog referenduma 2. listopada, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak. Ugovor podržava 46 posto Iraca, no broj neodlučnih porastao je za sedam posto na 25 posto, a protivnika za jedan posto na 29 posto, pokazalo je ispitivanje TNS-a provedeno u ponedjeljak i utorak na uzorku od 1.000 ispitanika.

Analitičari to pripisuju velikom nezadovoljstvu Iraca svojom vladom. "Nikada nisam imao iluzija da to neće biti teško, no mislim da to možemo učiniti", rekao je Martin za irski radio RTE. "Očekuje nas velik izazov, kampanja će biti jako teška i zahtijevat će sve resurse, uvjerenja, politiku i strast svih onih koji su za 'da'", dodao je.

Lisabonski ugovor moraju ratificirati sve države članice EU-a da bi stupio na snagu. Poljski i češki predsjednik ne žele potpisati zakon o njegovoj ratifikaciji dok se ne izjasne Irci, koji o tome jedini odlučuju na referendumu.

Prošle godine Irci su Lisabonski ugovor odbacili s 53,4 posto glasova. Ovaj put Dublin je od Bruxellesa osigurao ustupke u ključnim pitanjima, kao što su neutralnost, pobačaj i porezna politika.