c S
Dnevne novosti

Žbogar oprezni optimist glede skorog rješenja graničnog spora s Hrvatskom

07.09.2009 08:01 STOCKHOLM, 4. rujna 2009.(Hina) Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izrazio je u Stockholmu oprezni optimizam glede skorog rješenja graničnog pitanja s Hrvatskom, istaknuvši da je smjena na čelu hrvatske vlade bitno pridonijela promjeni ozračja u odnosima između dviju zemalja.
Promjena na čelu hrvatske vlade bila je "od ključne važnosti, jer je sada potpuno drukčiji ton i premijeri dviju zemalja sada razgovaraju otvoreno, grade međusobno povjerenje i mislim da se prvi put razgovora s ciljem da ne bude ni pobjednika ni poraženog, nego da obje strane dobiju", rekao je Žbogar po dolasku na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su okupili u Stockholmu na dvodnevnom neformalnom sastanku.

Na pitanje je li moguće riješiti granično pitanje do kraja ove godine, Žbogar je rekao da "možemo biti još optimističniji", ali da je sada prerano reći rok. Žbogar je najavio da će u subotu razgovarati i s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem, koji će se drugi dan neformalnog sastanka pridružiti europskim kolegama. Slovenski ministar nije želio otkriti pojedinosti razgovora oko rješavanja graničnog pitanja, zbog kojeg Ljubljana već skoro godinu dana blokira hrvatske pristupne pregovore. "Sada je na djelu tiha diplomacija, tako da su samo male skupine oko premijera i ministara vanjskih poslova, zajedno sa stručnjacima upoznati o čemu se razgovora. Želimo nastaviti tako, jer u proteklih osam mjeseci, kada se sve odvijalo javno, nije bilo rezultata. Ovaj put to radimo drukčije i mislim da postižemo bolje rezultate", rekao je Žbogar.

Žbogar je rekao da će samo predsjedatelja Vijeća EU-a, švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta upoznati sa sadržajem razgovora dviju zemalja. "Namjeravamo švedskom ministru iznijeti o čemu se razgovara, jer smo sada u fazi kada predsjedništvo EU-a mora biti obaviješteno, a drugim ministrima će vjerojatno biti dovoljno da im kažemo da razgovaramo i da tražimo rješenje", rekao je. Bildt nije želio odgovoriti na pitanje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu. "To treba pitati Hrvatsku i Sloveniju", rekao je. On je isključio mogućnost da Island pretekne Hrvatske i prije nje uđe u EU. "Ne vidimo mogućnost da se to dogodi. Smatram da treba ubrzati proces pristupnih pregovora s Hrvatskom jer je ona daleko ispred Islanda i oko toga nema nikakve sumnje", rekao je on.

Island je u srpnju ove godine podnio zahtjev za članstvo u EU-u, nakon čega su se pojavila nagađanja da bi on mogao ući prije Hrvatske, jer kao članica Europskog ekonomskog prostora, već primjenjuje oko dvije trećine europske pravne stečevine. Ministri vanjskih poslova EU-a prvi dan neformalnog sastanka razgovaraju o stanju na Bliskom istoku. Drugi dan je na na dnevnom redu stanje u Afganistanu i Pakistanu te budućnost zajedničke europske vanjske politike. O nastavku proširenja EU-a razgovarat će se tijekom radnog ručka, kada će se kolegama iz EU-a pridružiti ministri triju kandidatskih zemalja Hrvatske, Makedonije i Turske.