c S
Dnevne novosti

Reinfeldt: moramo nastaviti i bez Lisabonskog ugovora

07.09.2009 08:06 STOCKHOLM, 4. rujna 2009.(Hina) Europska će unija poštovati odluku Iraca na referendumu o Lisabonskom ugovoru kakva god bude i ako taj ugovor bude odbačen, nastavit će funkcionirati na temelju sadašnjeg ugovora iz Nice, izjavio je u petak u Stockholmu predsjedatelj EU-a švedski premijer Fredrik Reinfeldt.
"Poštovat ćemo svaku odluku. Ako na referendumu pobijedi 'ne', nastavit ćemo sa sadašnjim ugovorom iz Nice", rekao je Reinfeldt na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyem Buzekom. Reinfeldt je zamoljen da komentira najnovije rezultate istraživanja javnog mnijenja u Irskoj, koja pokazuju da je potpora Lisabonskom ugovoru među irskim biračima pala za osam posto.

Irish Times je objavio rezultate koji pokazuju da taj ugovor sada podupire samo 46 posto Iraca, 29 posto ih je protiv, a 25 posto je neodlučnih. Irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin, koji sudjeluje na neslužbenom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, izjavio je da očekuje tešku i izazovnu kampanju za referendum koji će se održati 2. listopada.

Irska je jedina zemlja članica kojoj ustav nalaže da se europski ugovori moraju ratificirati na referendumu. Irski birači su odbacili Lisabonski ugovor na prvom referendumu u lipnju prošle godine. Irska je vlada pristala raspisati novi referendum za 2. listopada kad su joj europski čelnici zajamčili da neke odredbe Lisabonskog ugovora neće utjecati na suverenost zemlje u području vojne neutralnosti, porezne i obiteljske politike. Reinfeldt je istaknuo da EU mora biti spreman i za mogućnost da Lisabonski ugovor ne stupi na snagu.

"Moramo biti pripravni na mogućnost da 1. studenoga nemamo Lisabonski ugovor", rekao je Reinfeldt. Osim u Irskoj postupak ratifikacije toga ugovora mora se još dovršiti u Češkoj, Njemačkoj i Poljskoj, gdje se, iz različitih razloga, čeka na potpise predsjednika.