c S
Dnevne novosti

Hrvatska i Nizozemska jačaju suradnju u području pravosuđa

08.09.2009 08:06 ZAGREB, 7. rujna 2009.(Hina) Hrvatski i nizozemski ministri pravosuđa Ivan Šimonović i Ernst Hirsch Ballin potpisali su pismo namjere o jačanju kapaciteta hrvatskog ministarstva radi učinkovitije provedbe pravosudnih reforma te su razmijenili mišljenje o napretku Hrvatske na tom području u zadnjih godinu dana.
"Reforma pravosuđa u interesu je hrvatskog naroda... Važno je da se pojedinac može osloniti na pouzdane suce, tužitelje, odvjetnike, policiju, tj. sve one koji sudjeluju u područjima koja obuhvaćaju slobodu, sigurnost i pravdu", rekao je Ballin i izrazio veliko zadovoljstvo "vizijom i učinkovitošću" kojom Šimonović vodi ministarstvo.

Ministar Šimonović je objasnio da je novopotpisan sporazum "okvir više sadržaja", obuhvatniji od svih dosadašnjih sporazuma o suradnji koji će Hrvatskoj pomoći u prilagodbi organizacijske strukture u odnosu na EU te omogućiti ulaganje u stručno obrazovanje. U okviru tog zajedničkog projekta Nizozemska bi Hrvatskoj ustupila pravosudne stručnjake koji bi pomogli da Hrvatska u konačnici uspješno funkcionira u okviru pravosudnog sustava EU-a.

Hrvatsko-nizozemska pravosudna suradnja počela je 2006. Šimonović je kolegu izvijestio o najvažnijim promjenama - prijedlogu zakonu o pravosudnoj akademiji i prijedlogu promjene ustava vezanu uz imenovanje državnoga sudbenog vijeća, po kojem bi članove državnoga sudbenog vijeća birali sami suci. Također su razgovarali o borbi protiv organiziranog kriminala i haaškom tribunalu.

Što se "topničkih dnevnika" tiče, Šimonović je kazao kako Hrvatska čeka da ICTY sazove raspravu na kojoj će se izjasniti je li Hrvatska izvršila nalog suda o uporabi topništva u "Oluji". Ballin će se u tijeku boravka u Zagrebu sastati i s premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom.

Šimonović se nakon tiskovne konferencije u kratkoj izjavi osvrnuo i na slučaj Dragana Vasiljkovića i činjenicu da se australsko državno odvjetništvo nije koristilo hrvatskom argumentacijom za zadržavanje "Kapetana Dragana" u pritvoru i nije uložilo žalbu na njegovo puštanje na slobodu. "Dobili smo odgovor australskoga državnog odvjetništva. Objasnili su da zbog ograničenja u njihovu procesnom pravu ta žalba ne bi bila produktivna", rekao je Šimonović. Po njegovim riječima, australsko državno odvjetništvo uložit će, međutim, žalbu na odluku o neizručenju i to će moći učiniti do 17. rujna.