c S
Dnevne novosti

Njemački zastupnici poduprli ugovor o EU-u

09.09.2009 08:07 BERLIN, 8. rujna 2009.(Hina/Reuters) Njemački zastupnici prihvatili su zakonske promjene koje bi trebale otvoriti put ratificiranju Lisabonskog ugovora o reformi Europske unije i prebacili odgovornost na Irsku da sporazum prihvati na referendumu idući tjedan.
Bundestag, donji dom parlamenta, podupro je zakonske promjene pošto je najviši njemački sud zatražio u lipnju da vlada kancelarke Angele Merkel zakonske odredbe glede sporazuma o EU-u prilagodi njemačkom ustavu. Promjene mora još odobriti i Bundesrat, gornji dom, prije nego predsjednik Horst Koehler potpiše ugovor koji bi trebao olakšati donošenje odluka u Uniji.

Osim Njemačke moraju ga odobriti još samo tri zemlje EU-a: Irska, Poljska i Češka. Zastupnici u Bundestagu prihvatili su zakonske promjene velikom većinom od 446 glasova, a protiv je bilo samo 46. Promjene njemačkog zakona obvezuju vladu da parlament "potanko i što brže" izvijesti o poslovima EU-a i daju parlamentu pravo da izrazi službeno stajalište o bilo kojem pitanju EU-a o kojem vlada raspravlja u Bruxellesu.

Ugovor "približava Europu ljudima", rekla je Merkel u obraćanju Bundestagu. Thomas Oppermann, koji je u ime socijaldemokrata vodio međustranačke pregovore o zakonu, rekao je da Njemačka i Europa trebaju ugovor. "Ne treba nam nacionalizam, ni s desnice ni s ljevice, nego mirna, inovativna, gospodarski snažna, socijalna i demokratska Europa, a toga ćemo više dobiti Lisabonskim ugovorom", rekao je Oppermann u Bundestagu.