c S
Dnevne novosti

Čelnici Gredelja prijavljeni za štetni ugovor težak 16,6 milijuna

10.09.2009 08:02 ZAGREB, 8. rujna 2009.(Hina) Zagrebačka policija prijavila je dvoje čelnika Tvornice željezničkih vagona (TŽV) Gredelj zbog sumnje da su tu tvrtku u sastavu HŽ-a oštetili za najmanje 16,6 milijuna kuna, sklopivši štetni ugovor s tvrtkom iz SAD-a, izvijestila je policija.
Neslužbeno se doznaje da su nakon kriminalističke obrade koju je zatražilo Državno odvjetništvo, a u kojoj je sudjelovao i USKOK, za sklapanje štetnog ugovora osumnjičeni predsjednik Uprave Gredelja Antun Fabek i Josip Bilić. Oni su u srpnju 2007. sklopili ugovor o nabavi opreme s američkom tvrtkom The Mart Corporation vrijedan oko 7,2 milijuna američkih dolara o kupnji opreme za pranje tračničkih dijelova i tračničkih vozila te uređaja za automatsku obradu otpadnih voda od pranja, uključujući montažu, puštanje u pogon i obuku.

Potpisom ugovora dogovoreno je i avansno plaćanje polovice ugovorene cijene pa je gotovo 3,6 milijuna dolara uplaćeno 3. kolovoza 2007. Istodobno se američka tvrtka obvezala da će Gredelju predati bankovnu garanciju u visini uplaćenog predujma, koja će služiti kao sredstvo osiguranja za slučaj povrata predujma, a ako ne bi uručio tu garanciju ugovor ne bi stupio na snagu i smatrao bi se nevažećim.

U policiji kažu da potpisnici ugovora nisu unaprijed prije plaćanja avansa ni na koji način osigurali izvršenu avansnu isplatu do dobivanja bankovne garancije, a kako ona kasnije nije dobivena ugovor nisu proglasili nevažećim već su ga tek 24. srpnja ove godine raskinuli. Dvojicu osumnjičenih policija nije uhitila već ih je prijavila zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu tzv. redovitim putem.

Nakon što je posljednja u nizu afera u sustavu HŽ-a procurila u medije Fabek je na konferenciji za novinare prošloga tjedna kazao da je Gredeljev ugovor s američkom tvrtkom Mart Corporation o nabavci opreme za pranje lokomotiva uobičajen i da nije štetan. Tvrdi da iz Gredelja nije želio izvući novac te da su problemi u provedbi ugovora nastali zbog poslovnih poteškoća u kojima se našao američki partner. Kazao je i da je Gredelj u SAD-u i Hrvatskoj već pokrenuo sudske postupke kojima potražuje uplaćena avansna sredstva umanjena za vrijednost isporučene opreme.