c S
Dnevne novosti

Do kraja rujna dogovor o koridoru Vc kroz Hercegovinu

10.09.2009 08:06 SARAJEVO, 9. rujna 2009.Hina Ključni ministri u federalnoj vladi BiH do kraja rujna pokušat će uskladiti prijedlog prostornog plana za trasu buduće autoceste na dijelu koridora Vc kroz Hercegovinu, najavio je u Sarajevu federalni premijer Mustafa Mujezinović.
Prijedlog prostornog plana za autocestu na koridoru Vc ponovno se našao na sjednici vlade pošto su bošnjački ministri prije dva tjedna izglasovali novu trasu koja je na dionici od Mostara prema granici s Hrvatskom pomaknuta istočnije od Neretve.Hrvatski ministri nakon toga su upozorili kako takvo nadglasavanje neće dopustiti te da neće sudjelovati u radu vlade dok se ta odluka ne preispita.

Hrvatski ministri ipak su došli na sjednicu vlade u srijedu u Sarajevu, jer su se potkraj prošlog tjedna o načinu izlaza iz te krize načelno dogovorili predsjednici najvažnijih bošnjačkih i hrvatskih stranaka.Premijer Mujezinović novinarima je u srijedu kazao kako je sada optimist da se mogu riješiti teškoće nastale pokušajem promjene trase."Optimist sam da se stvari mogu riješiti. To je ipak pitanje komunikacije (među ministrima)", kazao je Mujezinović.

Odlukom vlade uz Mujezinovića novi prijedlog prostornog plana za autocestu kroz Hercegovinu trebaju pokušati uskladiti i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda te Gavrilo Grahovac te još pet ministara.Mujeznović je objasnio kako će se savjetovati sa stručnjacima jer se želi naći rješenje koje će ponajprije poštovati mišljenje struke, ali i ekološke zahtjeve, zahtjeve za zaštitu kulturne baštine te stajališta lokalnih zajednica kroz područja kojih cesta treba proći."Unutar te skupine nećemo glasovati, nego ćemo usklađivati stajališta", izjavio je Mujezinović.

Na novinarski upit pak potvrdio je kako je ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš bio izrijekom protiv nakane da se preispita prijašnja odluka bošnjačkih ministara te da je u znak prosvjeda napustio vladinu sjednicu."Vidjet ćemo što će biti (s Obhođašem) idućih dana", kazao je Mujezinović.Zaključio je kako svakako očekuje da se prihvatljivo rješenje pronađe do 30. rujna, a vlada prije toga neće slati u federalni parlament na očitovanje nikakve prijedloge promjena već utvrđene trase autoceste.