c S
Dnevne novosti

Vlada: plan aktivnosti za osnivanje središnjeg tijela za nabavu

11.09.2009 08:04 ZAGREB, 10. rujna 2009.(Hina) Vlada je na sjednici prihvatila plan aktivnosti za osnivanje središnjeg tijela za nabavu i uvođenje sustava središnje nabave, a u Hrvatski sabor je upućen i končani prijedlog novog Zakona o platnom prometu, usklađenog s pravnom stečevinom Europske unije.
Prema riječima potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, plan aktivnosti za osnivanje središnjeg tijela za nabavu predviđa osnivanje projektnog tima sastavljenog od predstavnika Uprave za javnu nabavu Ministarstva gospodarstva te tijela ostalih ministarstava zaduženih za nabavu. Taj bi tim, uz ostalo, trebao izraditi i analizu zaključenih ugovora o nabavi unazad više godina. Tada će se, kazao je Polančec, znati koliko se na objedinjenoj nabavi roba i usluga koje su zajedničke svim državnim tijelima može uštedjeti te koliko bi se niže cijene mogle postići objedinjenom nabavom.

Ujedno, tada će se vidjeti i opravdanost osnivanja središnjeg državnog ureda ili tijela druge organizacijske strukture koje bi provodilo takve nabave za državna tijela, posebice Vladu i ministarstva, kazao je Polančec te istaknuo svoju uvjerenost u opravdanost postojanja takvog tijela. Prijedlog novog zakona o platnom prometu predstavlja pak jedan od 67 do sada predloženih zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom EU, od 77 koliko ih je planirano za ovu godinu. Taj bi zakon, koji je dio pregovaračkog poglavlja Sloboda kretanja kapitala, na snagu trebao stupiti s početkom 2011. godine, a prema riječima ministra financija Ivana Šukera, jedna od glavnih novina je poticanje konkurencije na tržištu platnog prometa.

Naime, prema tom zakonskom prijedlogu, u platni se promet uvodi nova kategorija pružatelja usluga platnog prometa - institucije za platni promet, a regulira se i osnivanje, rad i nadzor platnih sustava, koji će trebati odobrenje središnje banke. Također, njime se objedinjuju domaći platni promet i platni promet s inozemstvom, a u konačnici ovim bi zakonom hrvatski sustav platnog prometa trebao biti uređen posve istovjetno sustavima u članicama EU. Vlada je prihvatila još dva tzv. europska dokumenta - nacionalnu strategiju i akcijski plan za kontrolu malog i lakog oružja te uredbu o osnivanju Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova.

Prihvaćeni su i dokumenti kojima se potvrđuju sporazumi o financiranju projekata iz programa pretpristupne pomoći Europske unije IPA, kao i odluke o pokretanju postupka za sklapanje ugovora o suradnji hrvatske s vladama Kube i Maroka.