c S
Dnevne novosti

prof. Budislav Vukas: U graničnim sporovima najviše se vjeruje Međunarodnom sudu

11.09.2009 08:12 ZAGREB, 11. rujna 2009.(Hina) Bivši potpredsjednik Međunarodnoga suda za pravo mora u Hamburgu prof. Budislav Vukas izjavio je u Dnevniku 3 HTV-a, komentirajući medijske napise o mogućem rješavanju slovensko-hrvatskog graničnog spora, kako se u takvim sporovima "najviše vjeruje Međunarodnom sudu, glavnom sudskom tijelu UN-a".
Istaknuo je kako "svaka strana u sporu može imenovati jednog ad hoc suca ako nema u tom sastavu svoga državljanina" Prof. Vukas je rekao da "i arbitraža može biti sastavljena od dobrih stručnjaka". "Uobičajeno je da svaka strana u sporu imenuje po jednoga stručnjaka, obično svoga državljanina da se oni dogovore o još dva eventualno stručnjaka te zajedno izaberu predsjednika," kazao je te ocijenio kako arbitraže ne moraju biti manje kvalitetne od Međunarodnoga suda.

"Dapače, članovi Međunarodnog suda često su pozivani u arbitraži", rekao je prof. Vukas. Potvrdio je kako je iznimno važno da članovi arbitraže budu međunarodni pravni stručnjaci a ne političari. "Stručnjaci za međunarodno pravo imaju određeni osjećaj i za međunarodnu politiku i za međunarodne odnose", dodao je. Odgovarajući na novinarsko pitanje može li Slovenija prema međunarodnom pravu dobiti izlaz na otvoreno more prema međunarodnim vodama, bivši potpredsjednik Međunarodnoga suda za pravo mora u Hamburgu prof. Vukas odgovorio je kako Slovenija ima obalu i teritorijalno more pa zato, po općem međunarodnom pravu, ima pravo da svi njezini brodovi i brodovi koji plove prema slovenskim lukama prolaze kroz sve vode pod raznim režimima - hrvatske vode, teritorijalno more, vanjski pojas itd.

Na opetovani novinarski upit može li Slovenija dobiti izravni dodir s međunarodnim vodama prema pravilu 12 milja od kopna, Vukas je odgovori kako Slovenija "to ne može dobiti". "Temeljno je pravilo da se razgraničava teritorijalno more dviju država crtom sredine, uz minimalne korekcije ako to nalažu povijesni ili drugi specijalni razlozi". Objasnio je kako to znači da teritorijalna podjela mora između Slovenije i Hrvatske izvan Savudrijske vale ide jednom crtom u smjeru sjeverozapada prema bivšoj jugoslavensko-talijanskoj granici. Naglasio je kako "nema nikakve potrebe ni pravila koje bi Sloveniji davalo neki teritorijalni ustupak u odnosu na hrvatske vode".

"Hrvatska ima teritorijalno more i nikad nisam čuo za neki incident ili prepreku plovidbi bilo kojeg slovenskog broda, bilo kojeg stranog broda koji je uplovio u Kopar ili neku drugu luku", izjavio je prof. Budislav Vukas. Također je podsjetio kako su se Hrvatska, Slovenija i Italija dogovorile o nekim smjerovima plovidbe u Tršćanskom zaljevu kako bi plovidba bila što sigurnija.