c S
Dnevne novosti

Predsjedništvo EU-a: ulazak Hrvatske u interesu je cijele Europske unije

14.09.2009 08:06 BRUXELLES, 11. rujna 2009.(Hina) Švedsko predsjedništvo je "toplo pozdravilo" slovensko-hrvatski dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora, istaknuvši da hrvatski ulazak u EU nije samo u interesu Hrvatske nego i Slovenije i cijele Unije.
"Predsjedništvo toplo pozdravlja dogovor između Hrvatske i Slovenije", rekao je švedski premijer Fredrik Reinfeldt u izjavi objavljenoj na web stranici švedskog predsjedništva. "Hrvatsko pristupanje (EU-u) u interesu je ne samo Hrvatske i Slovenije, nego i susjedne regije i cijele Europske unije.

Potpuno sam uvjeren da će Hrvatska sada uložiti još više napora za reforme i druga pitanja kako bi ispunila sve uvjete za članstvo", dodaje švedski premijer. "Taj dogovor promiče europski integracijski proces i vrijednost dijaloga i mirna rješavanja sporova. On će promaknuti i regionalnu stabilnost i služit će kao model za cijeli zapadni Balkan", navodi Reinfeldt.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor postigli su u petak u Ljubljani dogovor o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om i nastavku pregovora o rješavanju graničnog prijepora. Hrvatska premijerka je švedskom predsjedništvu EU-a poslala izjavu da nijedan dokument, stajalište, pismena ili usmena izjava u hrvatskom pregovaračkom procesu ne prejudicira državnu granicu Hrvatske i Slovenije. U tom jamstvu također se navodi da nijedan dokument ili jednostrani potez nakon 25. lipnja 1991. nema pravni učinak u rješavanju graničnog spora bilo na arbitražnom sudu ili u tijeku pregovaračkog procesa. Hrvatska premijerka tu je izjavu poslala faksom iz zgrade slovenske vlade. Pahor je kazao da se pregovori o rješavanju graničnog spora nastavljaju u okviru EU-a s točke na kojoj su prekinuti 15. lipnja ove godine kad je na stolu bio posljednji prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Slovenski premijer rekao je da će slovenska vlada odborima za vanjske i europske poslove slovenskog parlamenta predložiti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.