c S
Dnevne novosti

MUH: preispitati krizni porez i prije Ustavnog suda

15.09.2009 08:09 ZAGREB, 14. rujna 2009.(Hina) Matica umirovljenika Hrvatske (MUH), koja je u ime svojih članova podnijela Prijedlog Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti zakona o 'kriznom porezu', pozvala je Sabor i Vladu da i prije Ustavnog suda pravno preispitaju sve odredbe tog zakona te da donesu pravednije i socijalno osjetljivije odluke.
MUH je u svom priopćenju izrazio zabrinutost zbog, kako navode, odugovlačenja postupka ocjene ustavnosti kriznog zakona na Ustavnom sudu i najavama da bi taj proces mogao trajati čak šest mjeseci. Posebno neprihvatljivim ocjenjuje izjave da bi, u slučaju ukidanja toga zakona, povrat poreza dobili samo oni koji pojedinačno pokrenu spor na Ustavnom sudu.

Već do sada je, zbog takvih tumačenja, podneseno više od 1200 prijedloga za ocjenu ustavnosti tog zakona, pa bi na Ustavnom sudu moglo doći do milijunskog broja sporova, upozoravaju iz MUH-a . Umjesto davanja prioriteta ovom problemu ovakvim gomilanjem predmeta usporava se proces rješavanja i stvara napeta situacija, ocjenjuju u Matici navodeći da su 'kriznim zakonom', ne samo zbog poreza, nego i zbog zamrzavanja rasta mirovina, obuhvaćeni svi umirovljenici, njih više od milijun te najmanje još milijun zaposlenih i oporezovanih građana.

Matica umirovljenika Hrvatske začuđena je da je Vlada razmatrala i mijenjala samo Zakon o pušenju i Zakon o medicinskoj oplodnji, a krizni zakon, koji tišti najveći broj građana ove zemlje, nije kritički preispitala i uvažila dosadašnje pravno utemeljene i javno iznesene primjedbe te predložila neophodne promjene.

Podsjećaju da su mirovine u ovom mjesecu isplaćene s redovitim povećanjem od 1,35 posto, ali da takvog usklađivanja, odnosno porasta mirovina u idućoj godini, zbog kriznog zakona, neće biti. Upravo time su svi umirovljenici ozbiljno oštećeni kako oni koji plaćaju porez, tako i oni s najnižim primanjima koji jedva preživljavaju, navode iz Matice.