c S
Dnevne novosti

Za šest mjeseci prvo izvješće o primjeni Zakona o medicinskoj oplodnji

16.09.2009 08:03 ZAGREB, 15. rujna 2009.(Hina) Hrvatsko društvo za humanu reprodukciju pratit će u idućih šest mjeseci primjenu Zakona o medicinskoj oplodnji i do 15. travnja iduće godine izvijestiti Ministarstvo zdravstva o broju obavljenih postupaka te ih usporediti sa sadašnjim situacijom, što će pak biti temelj za daljnje rasprave o zakonu.
Stručnjaci za humanu reprodukciju, koji su protekloga vikenda raspravljali o zakonu na svom redovitom kongresu, konsenzusom su odbacili sve znanstveno neutemeljene tvrdnje da će medicinski postupci prema novom zakonu biti znatno neuspješniji. Zato su još jednom poručili pacijenticama da nema potrebe da odlaze u inozemne centre. U dokumentu kojeg je potpisao predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju prof. Velimir Šimunić, navodi se kako će se, zahvaljujući milijunskom ulaganju Ministarstva zdravstva u novu opremu i dodatnu edukaciju stručnjaka, usvojiti metode odabira tri najkvalitetnije jajne stanice i najkvalitetnjih zametaka (blastocita).

Ističu kako je do sada u postupcima medicinske oplodnje (IVF) 97 posto djece bilo začeto tzv. svježim embriotransferom a svega 4 do 5 posto iz smrznutih zametaka, te da su posljednjih godina znatno uznapredovale metode smrzavanja jajnih stanica. U zadnjih godinu dana objavljeni su rezultati prema kojima smrzavanje preživi 90 posto jajnih stanica u mlađih žena, da oplodnja uspije u 75 posto te da u konačnici u 30 do 40 posto slučajeva dođe do trudnoće.

Liječnička struka se zalaže za blage protokole liječenja kako bi se spriječile višeplodne trudnoće te procjenjuju da će u takvim okolnostima 60 posto pacijentica imati 2 do 5 jajnih stanica za smrzavanje. Hrvatskoj je potrebno 10-tak centara za humanu reprodukciju kako bi se sadašnja čekanja od godine dana smanjila na šest mjeseci te omogućilo godišnje 2.200 i više postupaka. Stoga je struka, kako se navodi, ishodila prijelazno razdoblje od 3 do 6 mjeseci za pripremu IVF centara za dobivanje licence, u kojemu je potrebno proanalizirati dosadašnje rezultate, utvrditi kapacitet tih centara te minimalne kriterije opreme i stručnosti kadra.