c S
Dnevne novosti

Slovenski parlament podupro dogovor Kosor - Pahor

16.09.2009 08:08 LJUBLJANA, 15. rujna 2009.(Hina) Zastupnici dvaju odbora slovenskog parlamenta poduprli su dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om te tako omogućili da švedsko predsjedništvo EU-a može sazvati pristupnu konferenciju za Hrvatsku.
Zastupnici parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i za europske poslove takvu su odluku donijeli nakon burne višesatne rasprave. Deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora usprotivili su se oporbeni zastupnici iz Slovenske nacionalne stranke i Slovenske pučke stranke (SLS), a zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS), koju vodi bivši predsjednik vlade Janez Janša, bili su suzdržani.

U petosatnoj raspravi odluku o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora, koju je donijela vlada, branili su premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.Pahor je zastupnicima rekao da nije točno kako je dogovorom s predsjednicom hrvatske vlade zaobišao parlamentarnu proceduru. Uz to Pahor je zanijekao da je odluka o deblokadi donesena pod pritiskom drugih članica EU-a, a sporazum koji omogućuje nastavak hrvatskih pristupnih pregovora i nastavak razgovora o rješenju graničnog pitanja ocijenio je povoljnim za Sloveniju.

Pregovori o sklapanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom nastavit će se, rekao je Pahor, usporedno s hrvatskim pristupnim pregovorima, a njihovo polazište bit će drugi prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna. U tom se prijedlogu, kad je riječ o granici na moru, ne spominje načelo pravičnosti na kojemu inzistira slovenska oporba, ali se, kako je objasnio Pahor, spominje uzimanje u obzir posebnih okolnosti, te izravan kontakt Slovenije s otvorenim morem. "Drugi Rehnov prijedlog najbliži je onomu što smo željeli", rekao za zastupnicima Pahor te dodao da će o arbitražnom sporazumu, kad bude sklopljen, odlučivati parlament u redovitoj proceduri.