c S
Dnevne novosti

Bildt: ključno je međusobno povjerenje čelnika Hrvatske i Slovenije

17.09.2009 08:02 BRUXELLES, 15. rujna 2009.(Hina) Živa javna rasprava u Hrvatskoj i Sloveniji glede tumačenja dogovora čelnika dviju vlada očekivana je, ali ono što je važno jest uzajamno povjerenje koje je uspostavljeno između ključnih ljudi, izjavio je u Bruxellesu švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.
"Mislim da imamo situaciju u kojoj su i Hrvatska i Slovenija pobjednice. Sjećam se kad smo se tim pitanjem bavili u kasno proljeće, kada su propali pregovori, da sam tada rekao da će obje zemlje biti gubitnice ako se tako nastavi. Mislim da je to shvaćeno i sada imamo pobjedničku situaciju za obje zemlje i moj je dojam da je uspostavljen element povjerenja između zemalja, između ključnih ljudi koji se time bave, što je vrlo obećavajuće za budućnost", rekao je Bildt na konferenciji za novinare održanoj po završetku sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

"Hoće li o tome biti živahne javne rasprave u obje zemlje? Vrlo vjerojatno, gotovo sigurno, ali važno je povjerenje koje je uspostavljeno i vodstvo na europski način koje su pokazali Zagreb i Ljubljana", odgovorio je Bildt novinarima zamoljen da komentira razlike u tumačenju dogovora Kosor-Pahor te je li Slovenija preuzela obvezu da bilateralna pitanja neće koristiti za blokiranje hrvatskih pregovora.

Na upit da komentira najavu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara da Slovenija neće deblokirati sva poglavlja, nego samo ona koja su bila blokirana zbog navodnog prejudiciranja granice, Bildt je istaknuo da "nema što dodati ovome što je rekao".

Švedski ministar vanjskih poslova je najavio da će predsjedništvo EU-a vrlo brzo objaviti datum Međuvladine konferencije o pristupanju s Hrvatskom. Povjerenik za proširenje Olli Rehn također je ponovno pozdravio dogovor Zagreba i Ljubljane te posebno istaknuo važnost uspostavljenog međusobnog povjerenja.