c S
Dnevne novosti

Beograd: Sastanak mješovitog povjerenstva za pitanja sukcesije

18.09.2009 08:06 BEOGRAD, 17. rujna 2009.(Hina) Dvodnevni sastanak Stalnog mješovitog komiteta osnovanog temeljem Sporazuma o pitanjima sukcesije negdašnje Jugoslavije, u kojem sudjeluju visoki predstavnici Makedonije, Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije, započeo je u Beogradu, u zgradi negdašnjeg Saveznog izvršnog vijeća (SIV) bivše SFRJ.
Skup, čiji je radni dio zatvoren za medije, otvorio je srbijanski premijer Mirko Cvetković, a na sastanku će, po najavama, biti riječi o implementaciji sporazuma, diobi preostale diplomatske imovine, financijama, arhivima, pokretnoj i nepokretnoj imovini, imovini poduzeća i drugim neriješenim pitanjima.

Hrvatsko izaslanstvo na sastanku vodi visoka predstavnica Hrvatske za sukcesiju Andreja Metelko-Zgombić, a na njemu sudjeluje i hrvatski veleposlanik u Srbiji Željko Kuprešak. Po riječima visokog predstavnika Srbije za sukcesiju Gaše Kneževića, u prijašnjih pet godina, koliko traje rasprava, dogovorena je raspodjela 95 posto imovine bivše Jugoslavije, a preostala neriješena pitanja odnose se na staru deviznu štednju, državne arhive, vojnu imovinu te mješovite banke.

Kako prenose mediji, u ranijim fazama sve republike izražavale su najveći interes prema imovini iz negdašnje jugoslavenske diplomatsko-konzularne mreže. Srbija, kako se ističe, ustraje na tomu da se to pitanje riješi kao cjelovito, a ne tako što bi se prvo raspodijelile atraktivne lokacije u Europi i SAD, dok bi se za kasnije ostavile afričke destinacije, koje su svima manje zanimljive.

Sporazum o sukcesiji negdašnje SFRJ u Beču su 2001. godine potpisali predstavnici Hrvatske, Makedonije, BiH, Slovenije i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a stupio je na snagu tri godine kasnije. Prethodni sastanak ovog povjerenstva održan je lipnja 2007. godine u Sloveniji na Brdu kod Kranja, a nakon beogradskog, idući sastanak bi, po najavama, trebao biti održan u BiH.