c S
Dnevne novosti

Čelnici Gredelja prijavljeni za štetne ugovore teške 17,8 milijuna kuna

21.09.2009 08:01 ZAGREB, 18. rujna 2009.(Hina) Zagrebačko općinsko državno odvjetništvo zatražilo je pokretanje istrage protiv predsjednika uprave Tvornice željezničkih vagona (TŽV) Gredelj Antuna Fabeka i suradnika Josipa Bilića zbog sumnje da su tu tvrtku u sastavu HŽ-a oštetili za 17,8 milijuna kuna, sklopivši štetni ugovor s tvrtkom iz SAD-a.
U istražnom zahtjevu zagrebačkom Županijskom sudu Fabek i Bilić terete se za kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja sklapanjem štetnog ugovora, objavio je USKOK na svojim internetskim stranicama navodeći samo inicijale osumnjičenika.

Oni su u srpnju 2007. sklopili ugovor o nabavi opreme s američkom tvrtkom The Mart Corporation vrijedan oko 7,2 milijuna američkih dolara o kupnji opreme za pranje tračničkih dijelova i tračničkih vozila te uređaja za automatsku obradu otpadnih voda od pranja, uključujući montažu, puštanje u pogon i obuku. Pritom su dogovorili avansno plaćanje polovice ugovorene cijene pa je gotovo 3,6 milijuna dolara uplaćeno 3. kolovoza 2007. Istodobno se američka tvrtka obvezala da će Gredelju predati bankovnu garanciju u visini uplaćenog predujma, koja će služiti kao sredstvo osiguranja za slučaj povrata predujma, a ako ne bi uručio tu garanciju ugovor ne bi stupio na snagu i smatrao bi se nevažećim.

Potpisnici ugovora prije plaćanja avansa nisu ni na koji način osigurali izvršenu avansnu isplatu do dobivanja bankovne garancije, a kako ona kasnije nije dobivena ugovor nisu proglasili nevažećim već su ga tek 24. srpnja ove godine raskinuli. Nakon što je posljednja u nizu afera u sustavu HŽ-a procurila u medije Fabek je na konferenciji za novinare prošloga tjedna kazao da je Gredeljev ugovor s američkom tvrtkom Mart Corporation o nabavci opreme za pranje lokomotiva uobičajen i da nije štetan. Kazao je i da je Gredelj u SAD-u i Hrvatskoj već pokrenuo sudske postupke kojima potražuje uplaćena avansna sredstva umanjena za vrijednost isporučene opreme.