c S
Dnevne novosti

Beograd: prihvaćene preporuke za sukcesiju

21.09.2009 08:06 BEOGRAD, 18. rujna 2009.(Hina) Visoki predstavnici za sukcesiju Hrvatske, Slovenije, Makedonije, BiH i Srbije na sastanku stalnoga mješovitog povjerenstva za sukcesiju u petak su prihvatili preporuke glede pitanja pokretnina i nekretnina negdašnje SFRJ, diplomatske i konzularne imovine, arhiva i privatne imovine te stečenih prava.
Kako je objavilo srbijansko ministarstvo financija, povjerenstvo za sukcesiju u petak je završio dvodnevan sastanak, na kojem su predstavnici država sljednica negdašnje Jugoslavije nastojali postići napredak u provedbi sporazuma o podjeli zajedničke imovine bivše države.Tijekom sastanka, kako se navodi, pokrenuta su mnoga važna pitanja, pri čemu su sudionici nastojali postići konsenzus u svakom od njih, a idući sastanak u planu je za šest mjeseci.

U dosadašnjim razgovorima država sljednica, koji traju od 2004., po riječima srbijanskoga visokog predstavnika za sukcesiju Gaše Kneževića, dogovorena je raspodjela 95 posto imovine bivše Jugoslavije, a preostala neriješena pitanja odnose se na staru deviznu štednju, državne arhive, vojnu imovinu te mješovite banke.

Sporazum o sukcesiji negdašnje SFRJ u Beču su 2001.potpisali predstavnici Hrvatske, Makedonije, BiH, Slovenije i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a stupio je na snagu tri godine poslije.Prošli sastanak povjerenstva održan je u lipnju 2007. u Sloveniji na Brdu kod Kranja, a idući će sastanak, po najavama, biti održan u BiH.