c S
Dnevne novosti

GSV: do kraja godine blizu 300.000 nezaposlenih

22.09.2009 08:04 ZAGREB, 21. rujna 2009.(Hina) Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) do kraja godine moglo bi biti evidentirano između 280.000 i 295.000 nezaposlenih osoba, izjavila je ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj su socijalni partneri razmatrali kretanje zaposlenosti u prvih šest mjeseci ove godine.
Od siječnja do lipnja prosječan broj registriranih nezaposlenih osoba povećao se za pet posto u odnosu na isto razdoblje lani, a do kraja 2009. u HZZ-u procjenjuju da će prosječan broj nezaposlenih porasti između 10 i 15 posto u odnosu na 2008. Broj novoprijavljenih osoba u evidenciju HZZ-a u prvih šest mjeseci porastao je za 35 posto u odnosu na prošlu godinu, a broj prijavljenih slobodnih radnih mjesta pao je za 15 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, rekla je Paun Jarallah novinarima.

Najviše novoprijavljenih dolazi iz prerađivačke industrije, trgovine, građevinarstva, te hotela i restorana, ali te četiri djelatnosti su i najpropulzivnije. Najveći porast nezaposlenosti bilježe Krapinsko-zagorska, Zagrebačka i Istarska županija, dakle zapadni dio Hrvatske, a najpogođenije su mlade osobe između 15 i 30 godina starosti, te osobe višeg i visokog obrazovanja.

No, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, koji je ušao u GSV iz Vladine "kvote" umjesto Jadranke Kosor nakon što je ona postala premijerkom, izrazio je zadovoljstvo što se dosad ipak nisu ostvarile "crne prognoze" o rastu nezaposlenosti od 20 posto.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Đuro Popijač upozorio je na loše stanje u prerađivačkoj industriji gdje je dosad izgubljeno 26.000 do 27.000 radnih mjesta, što je oko 10 posto od ukupnog broja. Tome treba dodati oko 13.000 izgubljenih radnih mjesta u trgovini, napomenuo je Popijač izrazivši ipak nadu da se broj nezaposlenih u industriji više neće povećavati te da će iduće godine započeti obrnuti proces, tj. smanjivanje nezaposlenosti. Tome bi trebale pridonijeti Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2010. - 2012. o kojima će predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata raspravljati sutra, za kada je zakazana nova sjednica GSV-a.

Na današnjoj sjednici predstavnici Vlade i HUP-a podržali su izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih prozvoda, dok su se sindikati tome izričito usprotivili jer nisu spremni prihvatiti kompromis "zdravlje naspram biznisa", kazao je sindikalni predstavnik i trenutni predsjednik GSV-a Damir Jakuš. Ministar Kalmeta također je odgovorio na novinarski upit smatra li i dalje da "javna poduzeća nisu legla kriminala" i nakon najnovijih afera i istraga u tvrtkama poput HEP-a, kako je to izjavio zbog "tisuća i tisuća ljudi koji tamo rade, a nažalost pojedinci rade ono što ne bi smjeli". Nisam to izjavio da bilo koga zaštitim, onaj koji je to napravio mora odgovarati, a ne može cijeli kolektiv zbog njega ispaštati, rekao je Kalmeta dodavši kako "ne zna" treba li odgovarati i predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak.