c S
Dnevne novosti

Pahor: Hrvatska se obvezala riješiti granicu prije pristupa EU

22.09.2009 08:08 LJUBLJANA, 21. rujna 2009.(Hina) Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u parlamentu da je njegov dogovor s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor jedan od najuspješnijih poteza slovenske diplomacije u posljednjih 18 godina, kad je riječ o rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom, te da se Hrvatska obvezala da će granično pitanje biti riješeno prije ulaska Hrvatske u EU.
"Taj je dogovor jedan od najvećih uspjeha u političkom i diplomatskom pogledu što se tiče rješavanja graničnog pitanja s Hrvatskom u posljednjih 18 godina", rekao je Pahor u ponedjeljak u parlamentu, odgovarajući na zastupničko pitanje nacionalističkog prvaka Zmage Jelinčiča. Jelinčič je optužio Pahora da je popustio pritiscima iz SAD-a i Europske unije te deblokirao hrvatske pristupne pregovore, a da nije dobio jamstva da će Slovenija imati izlaz na otvoreno more i cijelu Savudrijsku valu.

"Dogovor smo postigli u vrlo zahtjevnim političkim uvjetima nakon prekida pregovora uz pomoć europskog povjerenika Ollia Rehna. Nakon što je Rehnova inicijativa sredinom lipnja završena ni na Hrvatsku ni na Sloveniju nije bilo pritisaka, ali sam osobno dao inicijativu za ljubljanski dogovor", rekao je Pahor. Predsjednik slovenske vlade dodao je da nije riječ o pritiscima na Hrvatsku i Sloveniju da se postigne deblokada i ponovni dijalog o graničnom pitanju.

Slovenija je dogovorom postigla uspjeh i "na najelegantniji mogući način" riješila situaciju nakon blokade hrvatskih pristupnih pregovora koja je prijetila mrtvilom u rješavanju graničnog pitanja, smatra Pahor. "Hrvatska se obvezala da će granično pitanje biti riješeno prije ulaska Hrvatske u EU", rekao je Pahor.

Istaknuo je da je i hrvatsko ministrstvo vanjskih poslova priopćenjem potvrdilo da će se razgovarati o drugom Rehnovu prijedlogu koji je Hrvatska prije odbijala. U tom prijedlogu u trećem članku spominje se i dodir Slovenije s otvorenim morem, što je rezultat koji u pregovorima nije postignut sve od parafiranog sporazuma Drnovšek - Račan, istaknuo je Pahor.

Dodao je da Sloveniji odgovaraju formulacije iz drugog Rehnova prijedloga i sastav budućeg arbitražnog tribunala, te da je švedsko predsjedništvo EU potvrdilo kako će hrvatski pristupni pregovori i rješavanje graničnog pitanja se odvijati kao dva odvojena, ali "simultana" procesa.

Što se tiče ideja da se budući arbitražni sporazum prepusti u odlučivanje referendumu, nakon što ga oba parlamenta već ratificiraju, Pahor je rekao da je stajalište vlade za sada da to nije potrebno . No, dodao je, vlada svoje mišljenje može i promijeniti, a referendum može predložiti i netko drugi, pa će se o tome odlučivati. Pahor je istaknuo da će slovenski parlament u redovitoj proceduri raspravljati o pozicijama koje je za pregovore o granici s Hrvatskom i o arbitražnom sporazumu predložila njegova vlada. U anketi čije je rezultate u ponedjeljak objavio slovenski dnevni list Delo, 65,3 posto ispitanika u Sloveniji izjasnilo se da bi na referendumu podržalo pristup Hrvatske Europskoj uniji, dok bi ih 27,4 posto bilo protiv.