c S
Dnevne novosti

Kolegij župana u Hraščini

22.09.2009 08:10 HRAŠĆINA, 21. rujna 2009.(Hina) Na današnjemu proširenom kolegiju župana Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije u Hraščini, na kojemu su bili i saborski zastupnici SDP-a i HNS-a iz treće izborne jedinice te predsjednici tih dviju stranaka Zoran Milanović i Radimir Čačić, župani su zatražili da se hitno donese zakon o regionalnome razvoju.
Kolegij župana također je zatražio da se osnuje nacionalni fond za financiranje projekata EU-a, kao u susjednoj Italiji i Sloveniji, u kojima država sufinancira njihovu provedbu umjesto lokalne razine. "Ne može po starom, okosnica je našega današnjeg susreta i poruka aktualnoj vlasti da mora doći do promjene u načinu upravljanja državom", poručio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

"Tražimo izmjenu regija s današnje tri na četiri, gdje bi Zagreb činio posebnu jedinicu", istaknuo je domaćin sastanka u hraščinskoj vinariji "Vinski vrh", zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić. Župani su predložili da vlada u proračunu ostavi stavku od 209 milijuna kuna za prijevoz srednjoškolaca te da država županijama isplati 200 kuna po učeniku za srednjoškolce koji se voze autobusom. Preostali dio do pune cijene autobusne karte, slažu se župani, osigurat će gradovi, općine i županije. U vezi sa željezničkim prijevozom, župani traže da se HŽ-u plaća jedinstvena cijena karte od 128,40 kuna.

Župani su zatražili i hitan početak gradnje brze ceste Mokrice-Zabok-Marija Bistrica-Popovec sa spojnicom na Breznički Hum jer na toj dionici svaki dan prođe 8000 automobila, koliko ih prođe i skupim autocestama.