c S
Dnevne novosti

Mesić doputovao u New York na 64. zasjedanje Opće skupštine UN-a

22.09.2009 08:12 WASHINGTON, 21. rujna 2009.Hina Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je, po lokalnom vremenu, u New York gdje će idućih dana sudjelovati na 64. godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, na raspravi Vijeća sigurnosti UN o neširenju nuklearnog oružja, te na sastanku na vrhu o klimatskim promjenama, a najveće godišnje okupljanju svjetskih državnika iskoristit će i za više bilateralnih susreta.
Predsjednik Mesić u utorak će nazočiti otvaranju sastanka na vrhu o klimatskim promjenama, koji će se održati u dvorani Opće skupštine UN-a u New Yorku, uz sudjelovanje oko 100 šefova država ili vlada članica Svjetske organizacije. Predsjednici SAD-a i Kine, Barack Obama i Hu Jintao, bit će među svjetskim čelnicima koji će govoriti na otvaranju skupa.

Predsjednik Mesić skupu će se obratiti video porukom, u kojoj će iznijeti punu potporu Hrvatske ciljevima UN-a za zaustavljanje klimatskih promjena. Cilj skupa je mobilizirati politički zamah kako bi se "ubrzao tempo pregovora i ojačala ambicija onoga što je ponuđeno", rekao je u ponedjeljak glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon. On je ponovio svoj poziv svjetskim vladama da se "zapečati dogovor" o ambicioznom novom sporazumu o ograničenju emisije plinova staklenika, u prosincu na UN-ovoj klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu.

Nakon otvaranja skupa u New Yorku, svjetski čelnici će se moći uključiti u izravnu raspravu o pitanjima klimatskih promjena na više okruglih stolova. Sudionici summita imat će i zajednički radni ručak, na kojem će im se obratiti bivši potpredsjednik SAD-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir Al Gore, državnik koji je nakon povlačenje iz aktivne politike život posvetio borbi protiv globalnog zatopljenja.

Predsjednik Mesić će se poslijepodne sastati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, a u večernjim će satima sudjelovati na prijemu u organizaciji udruge Apel savjesti - Appeal of Conscience, u newyorškom hotelu Waldorf Astoria. Hrvatski predsjednik u srijedu će sudjelovati na otvaranju opće rasprave na 64. zasjedanja Opće skupštine UN-a, na kojem će, među ostalima, govoriti američki predsjednik Barack Obama i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Nedugo poslije Obame za govornicom UN-a naći će se i iranski predsjednik Mahmud Ahmadineđad, a iz američkog je izaslanstva naznačeno kako nije predviđena mogućnost susreta dvojice predsjednika. U srijedu će predsjednik Mesić imati i više bilateralnih sastanaka, a u večernjim će satima nazočiti prijemu koji u čast šefova država daje predsjednik zemlje domaćina Barack Obama, u Metropolitan muzeju u New Yorku.

U četvrtak će predsjednik Mesić sudjelovati na tematskoj raspravi Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenoj neširenju nuklearnog oružja, na kojem je predviđeno i njegovo obraćanje. Sjednicom će predsjedavati Barack Obama, čija je zemlja, kao predsjedvajuća Vijećem sigurnosti u rujnu, odredila temu rasprave. To će biti prvi puta u povijesti UN-a da predsjednik SAD-a predsjedava sjednicom Vijeće sigurnosti, a najavljeno je da će veliku većinu 15 članica Vijeća predstavljati šefovi država ili vlada, uključujući i libijskog čelnika Moamera Gadafija.

Predsjednik Mesić svoj će govor na Općoj skupštini UN-a održati u četvrtak poslijepodne, po lokalnom vremenu. U pratnji predsjednika Mesića, na zasjedanju Opće skupštine UN-a sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.