c S
Dnevne novosti

Mesic s Ban Ki-monom o Hrvatskoj u VS UN, stanju u BiH i regiji

23.09.2009 07:50 WASHINGTON, 22. rujna 2009. (Hina) Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u utorak je s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom razgovarao o doprinosu Hrvatske u radu Vijeća sigurnosti UN-a, te o stanju u regiji jugoistočne Europe, posebno u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.
Glavni tajnik UN-a, Mesića je na početku sastanka pozdravio na hrvatskom jeziku s "Dobro došli!". "Glavna tema je bila kako smo dobro surađivali do sada. Ban Ki-moon se meni zahvalio na suradnji, a isto tako pohvalio je našeg stalnog predstavnika pri UN-u Ranka Vilovića. Zanimao se za naš prostor, s obzirom da je UN tamo uključen", rekao je Mesić nakon sastanka s Banom u sjedištu UN-a u New Yorku.

Mesić je kazao je da Ban Ki-moonu iznio svoje poznato mišljenje kako je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali nije uspostavio državne mehanizme po kojima ta zemlja može funkcionirati. "Republika Srpska, makar neki u Republici Srpskoj, ne prihvaćaju BiH kao državu, nego grade državu u državi, a to ne bi bilo dobro niti za regiju niti za BiH", istakao je Mesić.

Za Kosovo je, po vlastitim riječima, Banu kazao da je njegovim osamostaljenjem dovršena arhitektura prostora jugoistočne Europe. Srbija je iz političke sfere prebacila pitanje Kosova u pravnu sferu, ali dok se čeka konačno rješenje treba nešto poduzeti da se omogući suradnja, te promet ljudi i roba preko granica, rekao je hrvatski predsjednik. Na upit o dugom razdoblju u kojem je Hrvatska u Vijeću sigurnosti UN bila bez veleposlanika dok se čekalo imenovanje novog, Mesić je odgovorio da je Ranko Vilović bio njegov prvi izbor, ali da on ne odlučuje sam, pa je trebalo vremena dok se došlo do dogovora.

Ban Ki-moon je posebno naglasio da sjajno surađuje s Vilovićem, i prije i nakon njegovog imenovanja za novog veleposlanika RH pri UN-u, dodao je Mesić. Na upit o zadovoljstvu Ban Ki-moona s današnjim UN-ovim summitom o klimi, Mesić je kazao kako je glavni tajnik ocijenio da je summit bio "dobra priprema" za prosinačku konferenciju o klimi u Kopenhagenu.