c S
Dnevne novosti

Na sljedećem sastanku o sukcesiji odlučit će se o svim diplomatskim predstavništvima

23.09.2009 07:41 BEOGRAD, 22. rujna 2009.(Hina) Stalno mješovito povjerenstvo za sukcesiju imovine negdašnje SFR Jugoslavije na sljedećem sastanku odlučit će o raspodjeli svih 123 diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše države, izjavio je u utorak za beogradski dnevnik "Večernje novosti" član srbijanskog pregovaračkog izaslanstva Slobodan Ilić.
Ilić je kazao kako se od tih 123 predstavništava, 67 nalazi u zemljama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), dodavši kako je posljednji sastanak povjerenstva, održan protekli tjedan u Beogradu, prvi put bio u znaku potrebe za kompromisom te je usvojen niz preporuka koje bi mogle put ka konačnoj raspodjeli imovine. "Također, dogovoreno je da sve zemlje sukcesori pripreme dokumentaciju o imovini koju su posjedovali ili imali u dugoročnom zakupu zaključno s 31. prosincem 1999. godine", navodi Ilić.

Do sada su, kako navodi beogradski list, raspodijeljena 44 veleposlanstva i konzulata, ali Srbija zahtijeva da se za šest mjeseci, kada bi u Sarajevu trebao biti održan idući sastanak povjerenstva, ponovno razmotri podjela svih diplomatsko-konzularnih predstavništava. Dodaje se kako je dogovoreno osnivanje Povjerenstva za raspodjelu imovine, koje bi se bavilo pripremom konkretnih prijedloga za sukcesiju, te da su se, kada je riječ o privatnoj imovini osoba i imovini tvrtki, države sljednice dogovorile da do sljedećeg sastanka ne učine ništa što bi omelo provedbu povrata imovine.

"Konstatirali smo da se povrat ove imovine ne provodi u velikom broju slučajeva i da je najbolje da države potpisuju bilateralne sporazume kako bi što prije postigle konkretna rješenja", dodao je Ilić.

Visoki predstavnici za sukcesiju Hrvatske, Slovenije, Makedonije, BiH i Srbije na sastanku stalnoga mješovitog povjerenstva za sukcesiju u petak su prihvatili preporuke glede pitanja pokretnina i nekretnina negdašnje SFRJ, diplomatske i konzularne imovine, arhiva i privatne imovine te stečenih prava. U dosadašnjim razgovorima država sljednica, koji traju od 2004., po riječima srbijanskoga visokog predstavnika za sukcesiju Gaše Kneževića, dogovorena je raspodjela 95 posto imovine bivše Jugoslavije, a preostala neriješena pitanja odnose se na staru deviznu štednju, državne arhive, vojnu imovinu te mješovite banke.

Sporazum o sukcesiji negdašnje SFRJ u Beču su 2001. potpisali predstavnici Hrvatske, Makedonije, BiH, Slovenije i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a stupio je na snagu tri godine poslije.