c S
Dnevne novosti

GSV: novi proračun bez bitnih promjena, nastavit će sa štednjom

23.09.2009 07:51 ZAGREB, 22. rujna 2009.(Hina) Državni proračun za 2010. neće donijeti bitnije promjene u ekonomskoj politici, ali će nastaviti sa štednjom koja je započela ovogodišnjim rebalansima proračuna, pa će tako subvencije biti manje za blizu 900 milijuna kuna, rečeno je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj su predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata raspravljali o Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2010. - 2012.
Vlada i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) podržali su taj dokument, kojeg je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta ocijenio "realnim i korektnim", a sindikati nisu jer u njemu ne iščitavaju da će država štedjeti i racionalno postupati sa sredstvima. Štednja je kontinuitet i vidjet će se i kroz buduće proračune, rekao je Kalmeta.

Subvencije u novom proračunu bit će niže za nešto manje od 900 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu, od čega će se najveći dio uštedjeti na poljoprivrednim subvencijama, dok će materijalni troškovi biti manji za skoro 300 milijuna kuna. I dalje će se smanjivati subvencije Hrvatskim željeznicama, koje su ove godine dobile 500 milijuna kuna manje nego 2008., te će se nastaviti proces racionalizacije poslovanja kroz restrukturiranje, ukidanje nerentabilnih linija i niz drugih projekata, ističe ministar.

Složili smo se oko nužnosti provedbe daljnjih mjera štednje i racionalizacije, te veće učinkovitosti javnog sektora, a te ciljeve će socijalni partneri definirati tripartitnim sporazumom o socijalnom partnerstvu u cilju prevladavanja krize, koji bi trebao postati strateškim dokumentom GSV-a, najavio je Kalmeta.

Glavni direktor HUP-a Đuro Popijač opravdao je podršku poslodavaca Smjernicama time što zasad ne postoje preduvjeti za značajnije smanjenje državne potrošnje, jer je 87 posto proračunskih rashoda već unaprijed zadano. No, HUP će nastaviti zahtijevati smanjenje rashoda i neće vječito prihvaćati tvrdnje da se ništa ne može učiniti, kazao je Popijač te ponovno zatražio rezanje parafiskalnih nameta.

Hrvatska je vjerojatno jedina od razvijenijih država u kojoj je broj zaposlenih u javnim i državnim službama, od 260.000, veći od broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji, gdje ih ima 250.000, a takav model funkcioniranja društva je neodrživ, upozorio je Popijač.

Predstavnik Sindikata u GSV-u Damir Jakuš ustvrdio je kako do ušteda treba doći povećanjem efikasnosti javnog sektora te se založio za pomoć gospodarstvu i kroz sustav javne nabave. Tekstilna industrija je u teškom položaju, a država joj može pomoći tako da osigura šivanje odora za MUP i MORH - to je u nacionalnom interesu, a to rade i oni koji su nam "prodavali" kapitalizam, kaže Jakuš.

Na novinarski upit je li se odustalo od smanjenja broja jedinica lokalne samouprave, o čemu se dosta pričalo u javnosti, Kalmeta je odgovorio kako smanjenja državne administracije sigurno neće biti tako skoro. To iziskuje široku raspravu, a i kada bi se u to krenulo odmah nema šanse da se provede slijedeće godine, eventualno tek nakon slijedećih lokalnih izbora, kazao je ministar.

Popijač je dodao kako danas nijedna relevantna politička opcija uopće nije spremna pregovarati o tome da nešto učini u kratkom roku, bez obzira što je to preduvjet reforme javnog sektora.