c S
Dnevne novosti

Kosor: Vlada odlučna u borbi protiv nasilja

23.09.2009 07:15 ZAGREB, 22. rujan 2009. (Hina) Premijerka Jadranka Kosor pozvala je u utorak na sjednici Vlade, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, sve nadležne institucije da se što snažnije uključe u borbu protiv "tog zla", te naglasila odlučnost Vlade u borbi protiv svakog oblika nasilja.
Kosor je na početku sjednice naglasila da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja, uz međunarodni, ima i nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nacionalni dan borbe protiv nasilja proglašen je prije četiri godine u spomen na trostruki zločin koji se na današnji dan 1999. dogodio na zagrebačkom Općinskom sudu. Tada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i suprugu Gordanu Oraškić.

U prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je zabilježeno 616 kaznenih djela nasilnog ponašanja u obitelji, a u gotovo 75 posto žrtve su bile žene, navela je premijerka i pozvala nadležna ministarstva (unutarnjih poslova, pravosuđa, zdravstva, obitelji, obrazovanja) da se "još jače uključe u borbu protiv tog zla". Premijerka ih je pozvala da poštuju nacionalne strategije kojima se regulira to pitanje, a MUP posebno da dosljedno provodi Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Premijerka je poručila kako je Vlada u cjelini odlučna da se na sve načine bori protiv svakog oblika nasilja, te pozvala i medije da se uključe u tu borbu. Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac u tom je kontekstu pozvao na donošenje protokola o postupanju onih koji vode javne institucije, a kojim bi se, naglasio je, zaštitila javnost od govora mržnje. Kao primjer govora mržnje naveo je, kako je rekao, "nedavnu agresivnu verbalnu poluciju gradonačelnika drugog po veličini grada u Hrvatskoj". Ustvrdio je kako javna televizija pritom nije imala distancu i ogradu, te pozvao nadležne institucije da "počnu provoditi zakonom propisane akcije" protiv takvih agresivnih ispada u javnosti.

Ponovivši kako je nužno zaštititi javnu riječ, Uzelac je upozorio da je i pohod fašista "krenuo kao komedija, a završio kao tragedija". Potpredsjednica vlade Đurđa Adlešič upozorila je kako su udžbenici u školama još uvijek seksistički i "i ne prikazuju položaj modernih žena", a ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je kako taj dan nije samo 10. obljetnica zločina na zagrebačkom Općinskome sudu već i obljetnica nasilja nad pravosudnim tijelima.