c S
Dnevne novosti

Sabor: oporba traži izvješće premijerke o dogovoru s Pahorom

24.09.2009 08:14 ZAGREB, 23. rujna 2009. Hina Oporbeni klubovi SDP-a, HNS-a i IDS-a su od premijerke Jadranke Kosor zatražili da zastupnicima podnese izvješće o pregovorima i dogovoru sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, na što je predsjednik Sabora Luka Bebić najavio je da će, budući da je oporba prikupila potrebne zastupničke potpise, taj prijedlog naknadno uvrstiti u dnevni red sjednice.
Prvi je zahtjev za podnošenjem izvješća uputio čelnik SDP-a Zoran Milanović, koji je iz zastupničke klupe poručio da se od 8. svibnja, kada je Sabor donio zaključak o prihvaćanju prvog prijedloga Ollija Rehna, puno toga promijenilo, te da zastupnici i javnost žele čuti od premijerke stoji li Vlada još uvijek iza tog zaključka.

"Želimo čuti da se nije odustalo od pregovaračkog stajališta od 8. svibnja, jer ako je, onda je to kršenje odluke Sabora", kazao je Milanović, napominjući da je Hrvatska odbila drugi prijedlog europskog povjerenika za proširenje Rehna, za koji se, kaže, tek naknadno doznalo da će biti ishodište nastavka pregovora o graničnom sporu sa Slovenijom. Naglasio je da je Pahor već dva puta pred slovenskim parlamentom govorio o dogovoru s Kosor, "koja to nije učinila niti, po dnevnom redu, uopće ima namjeru", a zabrinjavajućom je ocijenio i Pahorovu izjavu prije dva dana da se Hrvatska obvezala riješiti granični spor prije ulaska u EU.

Vesna Pusić je u ime HNS-a premijerku Kosor pozvala da pred Saborom objasni je li u Ljubljani prihvatila drugi, za Hrvatsku neprihvatljiv prijedlog europskog povjerenika za proširenje Rehna. Od Vlade je zatražila i da se pridržava prošlogodišnjeg saborskog zaključka po kojemu je jednom godišnje dužna izvijestiti parlament o stanju u državi, "i to ne samo o pregovorima sa Slovenijom, nego i šire, o činjenici da je došle do promjene na kormilu Vlade i svim posljedicama koje su uslijedile".

Izvješće o pregovorima sa Slovenijom zatražio je i Damir Kajin ispred IDS-a, ocijenivši da to što je sa Slovenijom dogovoreno da se granični spor rješava arbitražom, a ne pred međunarodnim sudom pravde te da je izvorište spora doticaj Slovenije s otvorenim morem, znači kršenje odluke Sabora od 8. svibnja. Premijerku Kosor pozvao je da javnosti objasni je li Pahoru obećala da će se Hrvatska odreći dijela svoga teritorija. Zahtjevu SDP-a, HNS-a i IDS-a pridružio se nezavisni zastupnik Dragutin Lesar.

Inače, Sabor je jutros počeo jesensko zasjedanje, na 14. sjednici koja će trajati do kraja listopada i na dnevnom redu koje je 70-tak točaka.