c S
Dnevne novosti

Vukelić: nitko u Hrvatskoj ne razmišlja o povlačenju iz Afganistana

24.09.2009 08:16 ZAGREB, 23. rujna 2009.Hina Nitko u Hrvatskoj ne razmišlja o povlačenju vojnika iz Afganistana, izjavio je  ministar obrane Branko Vukelić.
Vukelić je to rekao tijekom saborskog aktualnog prijepodneva, odgovarajući IDS-ovcu Damiru Kajinu, koji je ustvrdio da je NATO-ova misija u Afganistanu izgubljena. "Nemamo što tražiti u izgubljenim misijama", rekao je Kajin, ocijenivši da "i Amerikanci shvaćaju da im je misija izgubljena".

Vukelić je naglasio da je sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama dio politike za koju se Sabor odlučio i prije ulaska Hrvatske u NATO te da je Hrvatska sudjelovanjem u 12 misija širom svijeta pokazala da može samostalno obavljati zadaću i da je stabilna i demokratska zemlja.

Premijerka Jadranka Kosor još jednom je odbacila odgovornost ministra prometa Božidara Kalmete za ljetošnju željezničku nesreću kod Kaštela. SDP-ova zastupnica Mirela Holy premijerku je upitala zašto je odbila ponuđenu Kalmetinu ostavku, ocijenivši da je ministrova odgovornost za nesreću "dublja od resorne". "Ministar Kalmeta je i direktno i indirektno odgovoran za tragediju, jer nije vodio brigu o korupciji u HŽ-u. Vlada od 2003. sustavno i planski radi na uništavanju željeznice", ustvrdila je Holy. Kosor je, pak, uzvratila da je Kalmeta "jedan od odličnih ministara, koji svoj posao radi savjesno i ima puno rezultata", a posebno je istaknula Kalmetine zasluge u "njegovanju socijalnog dijaloga".

Marin Jurjević (SDP) upitao je premijerku Jadranku Kosor može li jamčiti da će hrvatska brodogradilišta i nakon privatizacije nastaviti osnovnu djelatnost. Kosor je naglasila da će se privatizacija voditi transparentno, uz zaštitu radnih mjesta i proizvodnje. Odbacila je tvrdnju Dragutina Bodakoša (SDP) da je "laka na obećanjima", a naglasila je da će vlada ispuniti sve što je dogovorila s poljoprivrednicima.

Odbacila je i tvrdnje o nesuglasicama s potpredsjednikom Vlade Božidarom Pankretićem, ističući da s Pankretićem surađuje kao s pravim i istinskim partnerom te da takvu suradnju ima i s drugim potpredsjednicima. Na pitanje Zlatka Koračevića (HNS) što vlada čini kako bi osigurala opskrbu plinom, Kosor je odgovorila da je dogovorila službeni posjet Rusiji te da očekuje da će uskoro biti utvrđen datum posjeta, koji je dogovorila s ruskim premijerom Vladimirom Putinom za obilježavanja 70. obljetnice početka Drugog svjetskog rada u Gdanjsku.

Na traženje Ivana Bogovića (HDZ) Ministar Kalmeta izvijestio je da njegovo ministarstvo provodi niz programa u svrhu podizanja konkurentnosti autoprijevoznika. Kalmeta je uvjeren i da će se "unatoč otporima" uskoro postići dogovor da autoprijevoznici ne plaćaju parkiranje na carinskim terminalima, kao i da će im se utvrditi olakšice na naknade koje plaćaju pri registraciji svojih vozila. Kalmeta je izvijestio da je ove godine obavljeno dvostruko više inspekcijskih nadzora u svrhu zaštite kupača nego lani te da Ministarstvo radi na dodatnom kapacitiranju, kako bi tu zaštitu u slijedećoj sezoni i dodatno pojačalo.

Ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić pohvalio se da je u posljednja dva mjeseca braniteljima dodijeljeno 126 stanova te da je u pripremi izgradnja još 658 stanova na 12 lokacija u cijeloj Hrvatskoj. Državni tajnik u Ministarstvu turizma Branko Grgić izvijestio je pak da Ministarstvo razvija niz programa za razvoj turizma na selu, među kojima je i odobravanje kredita do 300.000 eura i subvencioniranje kamata. Sabor je zaključio aktualno prijepodne.