c S
Dnevne novosti

Pravobraniteljica Jelavić u Parizu na skupštini Europske mreže ombudsmana za djecu

24.09.2009 08:17 ZAGREB, 23. rujna 2009.(Hina) Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić sudjeluje u Parizu na 13. godišnjoj skupštini Europske mreže ombudsmana za djecu (ENOC), koja je ove godine posvećena definiranju pojma što su to "najbolji interesi djeteta" u različitim pitanjima.
Riječ je o intrigantnom pitanju, jer najčešće samo odrasli interpretiraju što je djetetov najbolji interes, a to ostavlja širok prostor za manipulacije i druge zlouporabe. ENOC se zato zauzima za otvaranje šireg prostora za izravno sudjelovanje djece u definiranju njihovih najboljih interesa u različitim pitanjima koja se tiču njihovih prava i života, ističu u Uredu pravobraniteljice.

Sudionici trodnevnog skupa u izlaganjima i radionicama razmatrat će različite aspekti te teme: mehanizme uključivanja najboljeg interesa djeteta u nacionalne propise, najbolje interese djece stranaca bez pratnje, osiguravanje djetetovog najboljeg interesa u konfliktnim razvodima roditelja, korištenje međunarodnog prava u obrani najboljih interesa djeteta, ranjive skupine djece i najbolji interesi djeteta itd.

Pravobraniteljica Jelavić održat će plenarno izlaganje o poukama s konferencije mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe CRONSEE, održane u svibnju u Dubrovniku, s temom "Djeca i konfliktni razvodi - pristup djece domaćem, međunarodnom i europskom pravosuđu". Sudionici te konferencije potvrdili su da je u visoko konfliktnim razvodima dijete često žrtva roditeljskih sukoba i njihove nespremnosti da razriješe partnerske odnose, stoga je dužnost države, a u prvom redu centara za socijalnu skrb, sudova i drugih javnih službi i stručnjaka, osigurati zaštitu najboljeg djetetovog interesa.

To znači i osigurati djetetu mogućnost da izrazi svoje mišljenje o pitanjima koja se tiču njegovog života nakon roditeljskog razvoda te da sud ima obvezu saslušati to mišljenje i uzeti ga u obzir pri odlučivanju, u skladu s djetetovom dobi i zrelosti. Redovite skupštine ENOC-a održavaju se svake godine u rujnu i na njima se prezentira rad ombudsmana za djecu, primjeri dobre prakse, preporuke koje ombudsmani upućuju parlamentima svojih država, oblici i sadržaji suradnje s nevladinim organizacijama te ostalim institucijama i službama koje štite i promiču prava djece, kao i različiti modeli zagovaranja i unapređivanja dječjih prava putem medija.