c S
Dnevne novosti

Sabor o zakonu o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti

24.09.2009 08:22 ZAGREB, 23. rujan 2009.(Hina) Hrvatski sabor će zasjedanje počet prijedlogom zakona o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke temeljem kojeg će tzv. "kriznim porezom" biti obuhvaćena baš sva primanja, a radi povećanja prihoda u državnom proračunu.
Zakon koji je danas uvršten u dnevni red po hitnoj proceduri i o kojem bi Sabor, kako je najavio predsjednik Luka Bebić, trebao glasovati već poslijepodne nakon provedene rasprave, trebao bi važiti od 1. listopada ove godine do 28. veljače 2011., kada istječe rok za predaju poreznih prijava za porezne obveznike koji prihode ostvaruju od samostalne djelatnosti.

Najavljujući krajem kolovoza upućivanje tog prijedloga zakona u saborsku proceduru, premijerka Jadranka Kosor rekla je da će se njime obuhvatiti one skupine koje nisu obuhvaćene Zakonom o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, a kako bi se osiguralo da se teret krize ravnomjerno rasporedi. Prema prijedlogu zakona propisuje se tako obveza plaćanja posebnog poreza i na primitke od samostalne djelatnosti obrta, slobodnih zanimanja, djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, primitke po osnovi najamnine, zakupnine, iznajmljivanja stanova i soba, ustupanja autorskih prava i dr.

Sabor bi oko 17 sati, kako je najavio predsjednik Bebić, uz glasovanje o tom prijedlogom zakona, trebao glasovati i o ostalim raspravljenim točkama. Saborska sjednica počinje u 9,30 sati.