c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora izmjenama Zakona o stomatološkoj djelatnosti

25.09.2009 08:13 ZAGREB, 24. rujna 2009. Hina Saborski klubovi poduprli su danas izmjene Zakona o stomatološkoj djelatnosti kojima se s direktivom EU usklađuju stručne kvalifikacije doktora stomatologije, koji će se ubuduće, sukladno praksi u EU, zvati doktori dentalne medicine.
Prema predloženim izmjenama, stomatološka djelatnost mijenja naziv u djelatnost dentalne medicine, zubni tehničar u dentalni tehničar, a zubni asistent u dentalni asistent. Izmjenama zakona provodi se i uređenje profesije dentalnih tehničara pri Hrvatskoj stomatološkoj komori i to na način da se osniva Strukovni razred dentalnih tehničara, koji će odlučivati o pitanjima važnim za djelatnost dentalnih tehničara.

Predviđa se i ujednačavanje akademske titule doktora dentalne medicine s onom u EU, ali to ne znači da će se ta titula u Hrvatskoj stjecati na drugačiji način od dosadašnjeg, odnosno završetkom Stomatološkog fakulteta. U EU, naime, ta se titula stječe završetkom šestogodišnjeg studija na medicinskom fakultetu te potom i četverogodišnje dentološke specijalizacije.

Zakonske su izmjene podržali klubovi HDZ-a i SDP-a, a jedini je prigovore, u ime Kluba HNS-a, iznio Miljenko Dorić. "Zašto već desetljećima bježimo od izraza 'zubar' i koristimo stomatolog, a sada i to mijenjamo u dentolog, iako 'dentus' znači zub", upitao je Dorić.

Hrvatskim je pregovaračima, ali i stomatolozima zamjerio što kolege u EU nisu uvjerili da su naši zubari bolji od onih u dijelu članica EU, odnosno da se u Hrvatskoj što se stomatologije tiče i ne treba puno toga mijenjati. "Žao mi je što na tome nisu inzistirali", poručio je Dorić.