c S
Dnevne novosti

Sabor izmijenio zakon o ograničavanju pušenja

25.09.2009 08:16 ZAGREB, 24. rujan 2009.Hina Sabor je, nakon manje od pet mjeseci primjene, izmijenio Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, čime će se, među ostalim, vlasnicima kafića manjih od 50 četvornih metara omogućiti da sami izaberu hoće li se u njihovim lokalima smjeti pušiti, uz određene tehničke preduvjete.
Po izmijenjenom zakonu, u većim kafićima i restoranima moći će se odrediti prostor za pušenje, koji ne smije biti manji od 10 četvornih metara, ali ni veći od 20 posto površine za posluživanje. U pušačkim djelovima kafića i restorana neće se smjeti posluživati hrana ni piće.

Zakon i dalje zabranjuje pušenje u zdravstvenim ustanovama i 20 metara u krugu od ulaza u takve ustanove, a omogućeno je pušenje psihijatrijskim bolesnicima na rehabilitaciji izvan psihijatrijskih bolnica. Za predložene izmjene glasovalo je 73, protiv je bilo 12, a suzdržano 5 zastupnika. Zakon će na snagu stupiti osam dana od objave u Narodnim novinama, vjerojatno početkom listopada.

Sabor je donio i Zakon o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke, na temelju kojega će se kriznim porezom obuhvatiti i primanja od samostalne djelatnosti. Izmijenjen je i Zakon o stomatološkoj djelatnosti, kojim se s direktivom EU usklađuju stručne kvalifikacije doktora stomatologije, koji će se ubuduće zvati doktorima dentalne medicine.

Zastupničku prisegu položio je Ivan Škaričić (HDZ), koji je u saborskim klupama zamijenio preminulog Zvonimira Puljića. Sabor će zasjedanje nastaviti sutra.