c S
Dnevne novosti

Pravobraniteljica izrazila zabrinutost zbog izjava glavnog tajnika HNS-a

28.09.2009 08:10 ZAGREB, 26. rujna 2009.(Hina) Pravobraniteljica za ravnoporavnost spolova Gordana Lukač Koritnik izrazila je duboku zabrinutost zbog izjave glavnog tajnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Zorislava Srebrića da u slučaju mogućeg spolnog uznemiravanja nogometašice od člana Izvršnog odbora HNS-a "ne može ništa dok mjerodavna tijela ne utvrde što se zbilo i ne donesu odluke".
Pravobraniteljica u priopćenju za javnost ukazuje na članak 14. Statuta HNS-a u kojemu stoji da je Savez neutralan po pitanjima politike i vjere, da je zabranjena diskriminacija bilo koje vrste prema državama, osobama ili skupinama osoba temeljena na njihovoj rasi, nacionalnosti, vjeri, spolu, jeziku, političkom opredjeljenju ili bilo čemu drugome, te da to predstavlja razlog za suspenziju ili isključenje iz Saveza.

Budući da spolno uznemiravanje predstavlja diskriminaciju i prema odredbi članka 8. Zakona o ravnopravnosti spolova, pravobraniteljica će zatražiti očitovanje HNS-a o ovom slučaju. "Kako je Hrvatski nogometni savez dužan postupati u skladu sa svojim Statutom ne stoji izjava gospodina Srebrića, nego upravo suprotno. Moguća diskriminacija po spolu može i mora biti predmet postupanja HNS-a", navodi pravobraniteljica Lukač Koritnik u današnjem priopćenju.

"Ovo je još samo jedan u nizu slučajeva neprepoznavanja da se radi i o mogućoj diskriminaciji temeljem spola, a indikativno je da do pisanja ovog priopćenja to nije ni vijest na web stranici HNS-a", navodi se u priopćenju pravobraniteljice za ravnoporavnost spolova.