c S
Dnevne novosti

Vlada spremna ispuniti sve zahtjeve haaškog Tužiteljstva

29.09.2009 08:11 ZAGREB, 28. rujna 2009.(Hina) Hrvatska vlada spremna je ispuniti sve zahtjeve haaškog Tužiteljstva i poduzeti sve mjere kako bi suradnja s Haaškim sudom bila što uspješnija, priopćeno je iz vlade nakon sastanka premijerke Jadranke Kosor s glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom u Zagrebu.
Nakon sastanka u Banskim dvorima, na kojem se razgovaralo o Brammertzovu zahtjevu da Zagreb dostavi tzv. topničke dnevnike iz Oluje, Kosor i Brammertz nisu davali izjave za novinare. U priopćenju vladina ureda za odnose s javnošću navodi se da je bilo riječi o mjerama koje je vlada poduzela od svibnja ove godine u svrhu ispunjavanja naloga Raspravnog vijeća za pronalaskom nedostajuće topničke dokumentacije.

Kaže se da je Brammertz iznio svoje ocjene o poduzetim aktivnostima i prijedloge da se pojedine poduzete mjere ojačaju i učine učinkovitijima. Još je jednom istaknuta spremnost hrvatske vlade za ispunjavanje svih zahtjeva Tužiteljstva i poduzimanje svih mjera kako bi suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom bila što uspješnija, stoji u vladinu priopćenju.

Na sastanku su sudjelovali i ministri pravosuđa Ivan Šimonović, obrane Branko Vukelić, unutarnjih poslova Tomislav Karamarko te ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković Agencija AP u svojoj vijesti o Brammertzovu posjetu Zagrebu ističe njegovu izjavu da su tzv. topnički dnevnici, koji mu trebaju zbog suđenja trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom, glavni problem u suradnji Hrvatske s Tribunalom. Hrvatska vlada, pak, tvrdi da je dostavila sve dokumente koje je imala, dok ostali ili ne postoje ili su nestali, podsjeća AP.