c S
Dnevne novosti

Mesić: politika često puta stoji iza raznih afera

30.09.2009 08:02 ZAGREB, 28. rujna 2009.(Hina) Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je na upit novinara o aferi u "Podravci" kazao da ona sada malo "bode oči" ocijenivši da ima previše afera u jednom vremenskom razdoblju te da je za neke od njih čista slučajnost da su se pojavile u isto vrijeme, kao i da politika često puta stoji iza njih.
"Negdje je pretpostavljam bilo malo i pritisaka, a bilo je i zastoja u nekim predmetima koji su davno trebali biti riješeni", rekao je Mesić nakon posjeta Ravnateljstvu policije. Upitan stoji li politika iza afere Podravka, predsjednik je kazao kako politika "često puta stoji iza raznih afera" te da zato vjerojatno neke tako dugo čekaju na rasplet.

Također je istaknuo kako nerješavanje afera nema veze s radom policije jer policija na vrijeme kvalitetno obavi svoj posao, a onda "su tu drugi faktori i druge stepenice u cijeloj proceduri gdje vjerojatno dolazi i do bočnih pritisaka". Mesić smatra kako je dovoljno da se nešto stavi "na stranu" i da se čeka zastara."Puno faktora ima koji utječu na brzinu rješavanja bilo kojeg predmeta", kazao je.

Napomenuo je da je u Ravnateljstvu policije vidio učinkovitost policije i svih segmenata koji sudjeluju u razotkrivanju zločina te da se što se toga tiče ne treba od nikog drugog tražiti pomoć. Upitan sumnja li da se na državno odvjetništvo vrši pritisak, Mesić je kazao da je to teško reći. "Činjenica je da se u jednom vremenu pojavi previše afera i u kojima sudjeluje prevelik broj ljudi", rekao je.

Predsjednik Republike nije želio komentirati zataškava li se rješavanje slučaja pretučenog predsjednika Uprave Industrogradnje Josipa Galinca. "Pitate me za konkretan slučaj, ja to ne znam. Pretpostavljam da na policiji sigurno nije bilo zastoja", istaknuo je.

Upitan o topničkim dnevnicima Mesić je kazao da se večeras sastaje s glavnim haškim tužiteljem Sergeom Brammertzom te da su prikupljeni još neki dokumenti koji su nedostajali. "Ima onih koji nisu dostupni našim organima. Jednostavno netko ih je uklonio i poduzete su sve mjere da se utvrdi tko je taj", naglasio je. Dodao je da su ti slučajevi u proceduri te da će o tome upoznati i Brammertza. Smatra da, ako jednog dokumenta nema on se ne može pojaviti, već se može rekonstruirati tako da ga potvrde svjedoci ili na neki drugi način. "Ili da se jednostavno konstatira da je netko namjerno uklonio dokument", kazao je.

Govoreći o 'topničkim dnevnicima' Mesić je rekao da je Hrvatska u početku formirala vojsku i nije imala sve ono što moderne vojske imaju. "Danas imamo sve, ali onda toga nije bilo", napomenuo je dodavši da su se na običnom papiru pisale koordinate ciljeva koje se gađa i koliko je streljiva potrošeno. "Najveći dio tih dnevnika je pronađen, ali neki nisu. Neki su pretpostavlja se ili zagubljeni ili ih uopće nije bilo i nisu sačuvani ili su namjerno uništeni. To se treba u proceduri utvrditi", dodao je.

Govoreći o pitanju hrvatsko-slovenske granice kazao je da Hrvatska ne prejudicira granicu. "Mi vjerujemo međunarodnom pravu, mi vjerujemo međunarodnim institucijama i za nas su odluke međunarodne sudske instance prihvatljive", istaknuo je dodavši da nemamo ni jednog razloga prejudicirati granicu. Naglasio je kako nema "nikakvog tajnog dogovora koji bi na bilo koji način dirao u hrvatski suverenitet".

Upitan o napisima u pojedinim medijima da će Slovenija blokirati neka poglavlja, Mesić je kazao kako ne zna što će sve Slovenija poduzimati. Ocijenio je da je blokada predugo trajala, što nije koristilo ni Hrvatskoj ni Sloveniji. "Mi želimo da se utvrdi granica, da se deblokira Hrvatska te da se razdvoje pitanja granice i hrvatskog pregovaranja", rekao je. Podsjetio je i da je to granično pitanje bilo otvoreno i kada je i Slovenija pregovarala s EU, a Hrvatska nije željela bilo čime 'zagorčiti život' na njenom putu u Europu. Pozdravio je sadašnju slovensku deblokadu pregovora ocijenivši da će se pregovori uspješno dovršiti.