c S
Dnevne novosti

GSV: odgođena rasprava o izmjenama ZOR-a

30.09.2009 08:04 ZAGREB, 29. rujna 2009.(Hina) Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) odgodilo je na zahtjev sindikata raspravu o izmjenama Zakona o radu (ZOR) za iduću sjednicu, izvijestio je novinare nakon neuspjele sjednice GSV-a predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.
Sindikalni predstavnik izvijestio nas je da se nisu uspjeli pripremiti za izmjene ZOR-a te zatražio odgodu, što pak nisu htjeli prihvatiti poslodavci, rekao je Begović dodavši kako će se u vezi ZOR-a ipak morati sazvati nova sjednica. "Tražili smo odgodu jer nismo htjeli da u nadglasavanju prođu izmjene ZOR-a koje nismo spremni prihvatiti", izjavio je Hini nakon sjednice predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš, koji trenutno predsjeda GSV-om. Za sindikate su i dalje sporna pitanja preraspodjele radnog vremena i broja ugovora o radu na određeno vrijeme, a boje se da bi ih Vlada i poslodavci u tome mogli nadglasati.

Sadašnje promjene ZOR-a trebale su, prema prvotnom dogovoru, proći tek uz manje korekcije, kako bi se hrvatski zakon usuglasio sa zakonodavstvom Europske unije, a interesna pitanja bila bi ostavljena za iduću fazu zakonskih promjena. Predstavnici poslodavaca nakon sjednice nisu željeli posebno komentirati natezanje oko zakona, već su samo ustvrdili da o izmjenama ZOR-a više ne žele raspravljati. Socijalni partneri na današnjoj su sjednici prethodno uspjeli podržati Zakon o trgovačkim društvima.