c S
Dnevne novosti

Šimonović: Dobra suradnja Hrvatske i Srbije u pravosuđu, potreban sporazum o izručenju

30.09.2009 08:06 BEOGRAD, 29. rujna 2009.(Hina) Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović ocijenio je uspješnom suradnju sa Srbijom, istaknuvši da ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa, kao i državna odvjetništva dobro surađuju, da je ta suradnja u usponu i da ima mjesta za njeno produbljivanje posebice ukazavši na nužnost postizanja sporazuma o izručenju.
Obraćajući se novinarima u stanci regionalne konferencije o borbi protiv organiziranog kriminala, koja se održava u Beogradu, Šimonović je ukazao na nužnost međudržavne i međuagencijske suradnje radi učinkovitog suprotstavljanju organiziranom kriminalu.

Govoreći o nužnosti postizanja sporazuma među zemljama zapadnog Balkana kojim bi se uredilo izručenje domaćih državljana okrivljenih za organizirani kriminal, ministar je kazao kako je o toj temi razgovarao sa srbijanskom ministricom pravosuđa Snežanom Malović te da su se složili oko nužnosti takva sporazuma. "Mi smo još uvijek u situaciji da imamo ustavnu zapreku za izručivanje hrvatskih državljana drugim državama, međutim radna skupina je predložila vladi da predloži Saboru promjenu Ustava. Ta promjena Ustava nam je nužna radi prilagodbe standardima EU i mi smo stoga u tu promjenu unijeli da će Hrvatska izručivati svoje državljane zemljama članicama EU, ali i drugim državama s kojima postoje odgovarajući bilateralni sporazumi", dodao je Šimonović. Upravo ta mogućnost će se, kako je istaknuo, promjenom Ustava iskoristiti za razne bilateralne sporazume s državama u susjedstvu.

On je ocijenio da je važno riješiti pitanje izručivanja dvojnih državljana zato što je, kako je rekao, dvojno državljanstvo, uslijed povijesnih razloga, sudbina hrvatsko-srpskih odnosa. "Upravo je stoga važno da se onemogući zlouporaba državljanstva za nekažnjivost zločinaca i mislim da će prioritet u zaključenju takvog sporazuma, po promjeni Ustava, biti upravo sporazum koji će omogućiti izručenja osoba koje su optužene za djela organiziranog kriminala i korupcije, koji su, vjerojatno, najozbiljniji problem i za jednu i za drugu državu", kazao je hrvatski ministar pravosuđa.

Ministar Šimonović sudjeluje na regionalnoj konferenciji ministara pravosuđa i unutarnjih poslova na kojoj su se okupili ministri zemalja regije i predstavnici iz zemalja Europske unije te međunarodnih organizacija, koji su raspravljali o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala.