c S
Dnevne novosti

Bjelovar: Dan grada - Kosor: ova će Vlada Hrvatsku izvući iz krize

30.09.2009 08:06 BJELOVAR, 29. rujna 2009.(Hina) Bjelovar obilježava svoj dan kao spomen na dan kad se obranio od napada bivše JNA i kad su postrojbe hrvatske vojske i policije osvojile vojarnu i u njoj veliku količinu oružja koje je poslije bilo nužno za oslobađanje mnogih okupiranih dijelova Hrvatske.
Tog je dana poginulo 16 branitelja i civila kad je oficir JNA izazvao eksploziju tzv. Barutane, skladišta s velikom količinom eksploziva, streljiva i oružja nedaleko od grada. Na svečanoj sjednici na kojoj su bili mnogi gosti, među kojima i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, potpredsjednica Đurđa Adlešić, ministri Gordan Jandroković i Damir Bajs, predstavnici drugih ministarstava, saborski zastupnici, pripadnici vojske, policije te udruga iz Domovinskog rata, gradonačelnik Antun Korušec govorio je o razvoju Bjelovara.

U gradu se izvode radovi na uređenju komunalne infrastrukture, a nastoji se pomoći i gospodarstvu kako bi se očuvala radna mjesta, rekao je bjelovarski gradonačelnik, dodajući da je u tom gradu stopa nezaposlenosti 14,8 posto. Istaknuo je da grad ima nekoliko fakulteta na kojima studira 1350 studenata, a uskoro će se otvoriti još dva pa će Bjelovar postati veleučilišni grad.

Bivša bjelovarska gradonačelnica i potpredsjednica vlade Đurđa Adlešič tom je prigodom rekla kako grad raste i razvija se, na čemu je čestitala gradonačelniku i gradskom vodstvu ističući da oni rade bolje od nje. Također je rekla da je grad počeo i nove projekte te da pokazuje socijalnu osjetljivost u pomoći poduzetnicima kako bi se očuvala radna mjesta.

Premijerka Kosor rekla je tom prigodom da će grad imati potporu vlade, ali ne zato što su dvojica ministara i potpredsjednica iz Bjelovara, nego zbog želje vlade da se razvijaju svi gradovi s dobrim projektima. Napomenula je kako je vrijeme za donošenje teških odluka te da će proračun za 2010. biti manji od ovogodišnjega. Nastavit će se svi važni projekti koji su dogovoreni, a razgovarat će se o dinamici njihove provedbe. Istaknula je da će u proračunu za iduću godinu biti novca za pomoć gospodarstvenicima u teškoćama kako bi se očuvala radna mjesta, pri čemu je upozorila da se nastavlja štednja na svim razinama - od zabrane kupnje vozila preko kartica do racionalnoga gospodarenja u javnim poduzećima u kojima je država većinski vlasnik.

Također je istaknula da će ova vlada izvući Hrvatsku iz krize i završiti pregovore o ulasku u Europsku uniju, a Hrvatska će postati 28 članica EU-a. Na svečanoj sjednici u povodu Dana grada dodijeljena su i priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama. Odgovarajući poslije svečane sjednice na novinarsko pitanje hoće li biti rekonstrukcije Vlade RH i je li zadovoljna radom svih ministara, premijerka Kosor je rekla da vlada radi dobro, ali se mnoge stvari mogu poboljšati, pri čemu je ponovila da će vlada ostvariti sve planove.

Odgovarajući na pitanje je li u sukobu s nekim ljudima iz stranke, rekla je kako nije ni s kim nikada u sukobu te da ima potporu predsjedništva i svih tijela stranke, i uvijek dopušta raspravu, ali se mora znati tko je na čelu vlade i stranke. Kad je riječ o slučaju vezanom uz Podravku, rekla je da mjerodavna tijela rade svoj posao te da očekuju njihovo izvješće kako bi vlada mogla povući poteze. U Mimohodu pobjednika sudionici će poslijepodne pješačiti od gradskog središta do spomen-područja Barutane, gdje je poginulo 11 bjelovarskih branitelja, kako bi im i tako odali počast.