c S
Dnevne novosti

Norvežanin Thorbjoern Jagland izabran za glavnog tajnika Vijeća Europe

30.09.2009 08:00 STRASBOURG, 29. rujna 2009.(Hina/AFP) Norvežanin Thorbjoern Jagland, predsjednik norveškog parlamenta, izabran je za glavnog tajnika Vijeća Europe, priopćilo je predsjedništvo Parlamentarne skupštine te paneuropske organizacije.
Jagland je dobio 165 glasova izaslanika, a njegov jedini suparnik Poljak Wlodzimierz Cimoszewicz 80. Jagland (58), predsjednik norveškog parlamenta, bivši premijer i bivši ministar vanjskih poslova, predvodio je norvešku laburističku stranku od 1992. do 2002. i predsjedat će norveškim odborom za dodjelu Nobelove nagrade. Na toj je dužnosti zamijenio Britanca Terryja Davisa kojemu je istekao petogodišnji mandat. Obojicu je kandidata Ministarski odbor, izvršno tijelo Vijeća Europe, predložio Parlamentarnoj skupštini (APCE) koja je u utorak birala novog predsjednika međuvladine organizacije.

Vijeće Europe je prije 60 godina utemeljilo deset zemalja, među kojima Norveška, a okuplja 47 država članica. Sudjeluje u europskoj integraciji mnogih zemalja. Organizacija je izradila konvencije o ksenofobiji, kloniranju, terorizmu, računalnom kriminalu i trgovini ljudima. Povrh toga je organizirala kampanje za promicanje prava manjina, a nedavno i protiv obiteljskog nasilja i nasilja u športu. Vijeće Europe se brine za poštovanje demokracije, ali je njezin manevarski prostor ograničen, što je potvrdio i lanjski gruzijsko-ruski sukob.