c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija

01.10.2009 08:01 ZAGREB, 29. rujna 2009.(Hina) Hrvatski sabor će jesensko zasjedanje nastaviti raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, jednim iz paketa usklađivanja sa zakonodavstvom EU.
U Vladi, koja je predlagatelj zakona, navode da je zakon vrlo bitan za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 3. "Sloboda pružanja usluga", budući da se njime regulira jedinstveni europski postupak priznavanja kvalifikacija tzv. reguliranih profesija.

Kao regulirane profesije navode se one medicinske (liječnici, medicinske sestre, primalje, stomatolozi koje ćemo ubuduće zvati doktori dentalne medicine), kao i doktori veterine te arhitekti. Zakonom se kao novina propisuje objedinjeni postupak priznavanja formalnog obrazovanja i profesionalne osposobljenosti kandidata, odnosno njegovo stručno usavršavanje i stručno iskustvo.

Sabor bi, prema najavama, trebao raspraviti i Prijedlog zakona o agenciji za strukovno obrazovanje odraslih, kojim bi se objedinile dvije agencije nadležne za to područje, zatim izmjene Zakona o javnim cestama, kojima se taj zakon usklađuje s onim o koncesijama, te izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i Prijedlog zakona o kombiniranom prometu.