c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi podupiru nova pravila za taksiste

01.10.2009 08:08 ZAGREB, 30. rujna 2009.Hina Saborski su klubovi poduprli Vladin prijedlog izmjena Zakona o prometu u cestovnom prijevozu, po kojima autotaksi prijevoznicima za djelatnost više neće trebati koncesija, nego dozvola.
Državni tajnik u Ministarstvu prometa Dražen Breglec uvodno je naglasio da definiranje uvjeta pod kojima će se na njihovu području odvijati taksi služba ostaje u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Klubovi su podržali takvo rješenje, a Danica Hursa (HNS) ocijenila je da je riječ o konkretnoj i provedivoj antirecesijskoj mjeri, budući da autotaksistima osigurava jednostavniji i brži postupak obavljanja djelatnosti.

"Daje se autonomija i nema petljanja države u ono u što se lokalna samouprava razumije najbolje", ocijenila je. Zeleno svjetlo klubovi su dali i prijedlogu Zakona o kombiniranom prometu, kojim će se sustavno urediti pitanje poticanja kombiniranog prijevoza, s ciljem preusmjeravanja na ekološki prihvatljivije oblike prometa, prvenstveno na željeznički.

Zakonom će se definirati temeljni pojmovi i udaljenosti u kombiniranom prijevozu, pravila vezana uz oslobađanje od obveze plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta, oslobađanje od dozvola i kvota i oslobađanje od ograničenja prometa na cestama za sudionike kombiniranog prijevoza, kao i dokumenti koje tijekom svakog prijevoza mora imati vozač teretnog automobila u kombiniranom prijevozu. Luka Denona (SDP) pritom je upozorio da se ne smije ostati samo na donošenju zakona radi EU, nego da je nužna revitalizacija željezničkog i prometa unutarnjim vodama. "Članice EU već su to učinile, a mi ćemo donijeti strategiju revitalizacije željeznice tek kad ovaj zakon stupi na snagu 2010.", upozorio je Denona.

Na nepodijeljenu podršku naišao je i prijedlog ratifikacije protokola uz Konvenciju o minimalnim standardima na trgovačkim brodovima, kojim će se uključiti i konvencije o smještaju i boravnom vremenu posada, osobnim ispravama pomoraca, predstavnicima radnika, zdravstvenoj zaštiti i repatrijaciji pomoraca na brodovima registriranim u Hrvatskoj.