c S
Dnevne novosti

Saborski Odbor za zaštitu okoliša podupro izmjene Zakona o GMO-u

02.10.2009 08:03 ZAGREB, 30. rujna 2009.(Hina) Saborski Odbor za zaštitu okoliša je većinom glasova donio zaključak kojim se Hrvatskom saboru predlaže donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o genetski modificiranim organizmima po hitnom postupku, kao što je predložila Vlada RH, a što je obrazloženo usklađivanjem s pravnom stečevinom EU.
Većina sudionika u raspravi - predstavnici znanstvenih institucija i nevladinih udruga bili su za to da se taj prijedlog zakona povuče iz procedure ili da se barem donese redovnom procedurom. Vladajući zastupnici iz redova HDZ-a su odlučili da se ipak taj zakon raspravi po hitnom postupku kako se ne bi ugrozilo zatvaranje poglavlja o okolišu, a čije je otvaranje predviđeno za studeni ove godine.

Zastupnici SDP-a su glasovali protiv tog prijedloga zakona. Potpredsjednica Odbora Mirela Holy (SDP) je rekla kako vladajući iz redova HDZ-a tvrde da to rade samo kako bi se uskladili s Direktivama EU pogotovo u ovim dijelovima koji se tiču koegzistencije GMO-a i konvencionalnih poljoprivrednih kultura, a čak govore i o koegzistenciji s organskom poljoprivredom. "Međutim, moj dojam je da je zakon daljnji korak u liberalizaciji Hrvatske prema GMO-ima i da bi se donošenjem tog zakona mogla nanijeti velika i nemjerljiva šteta Hrvatskoj", rekla je Holy. Najavila je da će se razmotriti amandmani koji bi trebali pristići.

Odbor je također većinom glasova predložio Saboru donošenje Odluke o dodjeli koncesije za korištenje vodne snage radi proizvodnje električne energije Hrvatska elektroprivreda d.d. Zagreb u HE Lešće na rijeci Dobri. Holy je rekla da se ovdje totalno "pobrkala" procedura zato što je prema logici stvari prvo trebala biti donijeta koncesija, i to prije nego što se uopće pristupilo izradi dokumentacije potrebne za HE Lešće. "Mi smo svjedoci da danas već imamo hidroelektranu a saborski su zastupnici dovedeni u jednu apsurdnu situaciju da moraju izglasati odluku da se ta koncesija daje HEP-u", rekla je Holy. Ocijenila je da to samo pokazuje na svu apsurdnost procedura, ističući da je HE Lešće sagrađena u kanjonu rijeke Dobre koja je izuzetno vrijedna u smislu biološke raznolikosti i krajobraznih obilježja.