c S
Dnevne novosti

COREPER dao zeleno svjetlo za otvaranje 6 i zatvaranje 5 poglavlja u pregovorima s Hrvatskom

02.10.2009 07:59 BRUXELLES, 30. rujna 2009.(Hina) Odbor stalnih predstavnika Europske unije (COREPER), koji tvore veleposlanici zemalja članica, dao je u srijedu zeleno svjetlo za otvaranje šest i zatvaranje pet poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom, čime je ispunjena i zadnja formalna pretpostavka za održavanje Međuvladine konferencije o pristupanju u petak u Bruxellesu, doznaje se iz diplomatskih izvora.
COREPER je prihvatio zajednička stajališta EU-a bez rasprave pošto su prihvaćena u utorak na sastanku radne skupine za proširenje Vijeća EU-a. Švedsko je predsjedništvo sazvalo Međuvladinu konferenciju o pristupanju za petak, 2. listopada, kad će Hrvatska otvoriti pregovore u sljedećim poglavljima: Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Pravda, sloboda i sigurnost i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Na toj konferenciji pregovori će biti zatvoreni u poglavljima: Sloboda kretanja radnika, Pravo trgovačkih društava, Carinska unija, Statistika i Transeuropske mreže. Tri poglavlja Ribarstvo, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, koja su spremna za otvaranje, ostat će i dalje blokirana, jer Slovenija na njih ima "sadržajne primjedbe", koje se ne tiču graničnog pitanja, ali koje do sada, barem javno, nije definirala.

Proboj u hrvatskim pristupnim pregovorima omogućio je dogovor između hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora o deblokadi hrvatskih pristupnh pregovora i nastavku pregovora o rješavanju međusobna graničnog pitanja. U početku tjedna odbor za europske poslove slovenskog parlamenta dao je zeleno svjetlo za otvaranje šest i zatvaranje pet poglavlja, pa je uklonjena i zadnja zapreka za sazivanje međuvladine pristupne konferencije.

Pregovori u svakom od 33 poglavlja mogu se otvoriti i zatvoriti tek nakon pristanka svih 27 zemalja članica EU-a i stoga Hrvatska unatoč zelenom svjetlu ostalih 26 zemalja članica nije mogla otvoriti i zatvoriti tehnički spremna poglavlja dok se ne postigne pun konsenzus. Slovenija je počela blokadu hrvatskih pristupnih pregovora u listopadu prošle godine, s obrazloženjem da Hrvatska svojim dokumentima dostavljenim tijelima EU-a u okviru pristupnog postupka prejudicira međusobnu granicu na kopnu i moru.