c S
Dnevne novosti

Predsjednik Mesić o brodogradilištima i koridoru 5c

02.10.2009 08:09 OSIJEK, 1. listopada, 2009.Hina "Ima razloga sumnjati da nešto nije u redu oko poslovanja brodogradilišta, jer nema logike da kooperanti dobro posluju, a oni koji daju posao da su u gubitcima", komentirao je predsjednik Republike Stjepan Mesić u Osijeku jučerašnji prvi krug natječaja za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta, na koji su stigle dvije ponude.
Odgovarajući na pitanje novinara dodao je kako natječaji moraju biti kvalitetno pripremljeni, te da problem rješavanja hrvatske brodogradnje treba ozbiljno analizirati. Predsjednik Mesić, koji je u Osijeku otvorio 12. Osječki međunarodni jesenski sajam, također je izjavio kako primjerice u Kubi, gdje je nedavno boravio, postoji veliko zanimanje da im hrvatska brodogradilišta grade ophodne i ribarske brodove, dodavši da je hrvatska brodogradnja poznata u svijetu.

Posebno je istaknuo važnost gradnje koridora 5c u Osječko-baranjskoj županiji i mosta preko rijeke Drave, kazavši kako je upravo taj cestovni smjer koji povezuje jug i sjever i Jadran s Europom, od iznimne važnosti ne samo za Osječko-baranjsku županiju već i cijelu Hrvatsku. Dodao je kako je taj projekat hrvatski prioritet. "Budućnost Slavonije i Baranje je svijetla, ali je nužan gospodarski oporavak, a na Vladi RH je da svojim mjerama u tome pomogne", kazao je Mesić.

Komentirajući nedavni verbalni sukob predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor i predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, predsjednik Mesić je rekao kako je i to dio demokracije.

Uz predsjednika Mesić na otvaranju 12. Osječkog međunarodnog jesenskog sajma bili su i predsjednički kandidati Vesna Pusić i Ivo Josipović. Na upit novinara kako komentira da ga vrlo često prate predsjednički kandidati, Mesić je rekao: "pa valjda žele vidjeti kako ja to radim". Predsjednička kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić pritom je novinarima izjavila da je današnji dolazak u Osijek zapravo početak njezine kampanje, dodavši kako je važno da je što veći broj građana može upoznati. Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović izjavio je kako želi na terenu što više doznati o problematici pojedinih područja, dodavši kako je evidentno da hrvatsku brodogradnju konačno jednom treba kvalitetno riješiti.