c S
Dnevne novosti

Bildt: rješenje granice na temelju međunarodnog prava i dobrosusjedskih odnosa

05.10.2009 08:12 BRUXELLES, 2. listopada 2009.(Hina) Hrvatska je napravila važan korak naprijed u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, a u pregovorima sa Slovenijom došlo se blizu dogovora za rješavanje graničnog pitanja na temelju međunarodnog prava i dobrosusjedskih odnosa, izjavio je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.
"Danas smo otvorili šest i zatvorili pet poglavlja. To znači da je napravljen veliki napredak, ovo je dan od ključne važnosti u pristupnim pregovorima, to je signal ne samo za Hrvatsku, nego za cijelu regiju i za proces europskih integracija. Također smo imali sastanak o graničnom pitanju u kojem je postignut bitan napredak, približili smo se dogovoru na temelju međunarodnog prava i dobrosusjedskih odnosa i pregovori se nastavljaju prema planovima", rekao je Bildt na konferenciji za novinare nakon završetka pristupne konferencije i nastavka pregovora o rješavanju graničnog pitanja.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija također je istaknuo da je postignut bitan iskorak u pristupnim pregovorima te izrazio uvjerenost da Hrvatska može završiti pregovore do sredine sljedeće godine. Što se tiče razgovora o rješavanju graničnog pitanja, Gordan Jandroković vjeruje da će brzo doći do dogovora. "Danas smo nastavili razgovore o rješavanju graničnog pitanja, dogovorili smo se da se uskoro ponovno nađemo. Optimist sam i vjerujem da možemo doći do rješenja koje će biti prihvatljivo i za Hrvatsku i za Sloveniju", rekao je Jandroković.

Slovenski ministar vanjskh poslova Samuel Žbogar rekao je kako je dogovoreno da je potreban još jedan tehnički sastanak prije nego što se postigne sporazum o rješavanju graničnog pitanja kroz arbitražu. Bildt je pozdravio "državničko ponašanje" hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora te dvojice ministara vanjskih poslova, koje su pokazali u rješavanju graničnog pitanja.

"Pozdravljam europsko državničko ponašanje premijera i ministara, koje su pokazali na korist i Hrvatske i Slovenije", rekao je Bildt dodajući da upravo to odražava duh Europske unije - da se konstatira problem koji nas dijeli i da se onda uspostavi proces za pomirenje i njegovo rješavanje. Ministar Jandroković je rekao da su dvije zemlje na pravom putu da uskoro postignu uzajamno prihvatljivo rješenje, ali je dodao kako je dogovoreno da se u javnost ne izlazi s pojedinostima.

"Mislim da ćemo uskoro moći priopćiti dobru vijest, dobru i za Hrvatsku i za Sloveniju", rekao je Jandroković. Ministar Bildt i povjerenik za proširenje Olli Rehn inzistirali su na tome da je ovdje riječ o bilateralnim pregovorima, a da Europska unija pomaže i promatra. Povjerenik Rehn je ulogu Europske komisije u rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora podijelio u tri faze: najprije je bila aktivni posrednik, zatim puki promatrač, a sada je sudjelujući promatrač.

Ministar Žbogar je rekao da je Slovenija na današnjoj pristupnoj konferenciji priložila neke jednostrane izjave, "što je uobičajeno u pristupnom procesu, a koje se odnose na granični spor". Također je najavio da će tri poglavlja, koje Slovenija još uvijek blokira, a na koja Ljubljana ima sadržajne primjedbe koje nemaju veze s graničnim pitanjem, uskoro biti riješena i otvorena. Riječ je o poglavljima Ribarstvo, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Šef hrvatske diplomacije naglasio je da je Hrvatska svjesna izazova koji stoje pred njom, ali da je spremna učiniti sve da ih riješi. "Hrvatski cilj je zatvoriti što je moguće više poglavlja do kraja švedskog predsjedništva. Hrvatska je svjesna izazova koji stoje pred njom, a to se posebno odnosi na ključna područja poput reforme pravosuđa i javne uprave, borbe protiv korupcije, poljoprivrede, brodogradilišta i drugih sektora". Glede poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, koje još nije otvoreno jer nekoliko zemalja članica ima prigovore na hrvatsku suradnju s Haškim sudom zbog topničkih dnevnika, povjerenik Rehn je rekao da će haški tužitelj Serge Brammertz uskoro podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti UN-a te dodao da se nada da će doći do konkretnog napretka u vezi s istragama i pristupu dokumentima tako da Brammertz može reći da Hrvatska u potpunosti surađuje.

"Sada je krajnje vrijeme da se to riješi i vjerujem da će vlada učiniti sve da u to uvjeri Brammertza", rekao je Rehn. Ministar Jandroković je istaknuo da Hrvatska "ostaje potpuno privržena punoj suradnji s Haškim sudom i da tu nema skrivene politike".