c S
Dnevne novosti

Ministar Milinović u Gospiću na tribini o umjetnoj oplodnji

05.10.2009 08:13 GOSPIĆ, 2. listopada 2009. (Hina) "Umjetna oplodnja - razlozi za obranu i osporavanje novog zakona" - bila je tema tribine održane u Gospiću na kojoj sudjelovao ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, a nazočilo je oko 250 liječnika, pravnika i mladih bračnih parova iz Like i drugih mjesta.
Na tribinu "Mladi petak", koju organiziraju Župni ured navještenja Blažene Djevice Marije i grad Gospić, ministar zdravstva je istaknuo da se postupak medicinske oplodnje u Hrvatskoj provodi redovno. Ministar Milinović osvrnuo se na novine koje taj zakon donosi, ali i na reagiranja koja dolaze iz redova oporbe i Crkve u vezi s zamrzavanjem jajnih stanica a ne embrija.

"Želim kao ministar ponovno ići Hrvatskom i govoriti istinu o zakonu, jer je zakon pisalo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a večerašnja tribina najbolji je dokaz aktualnosti teme" rekao je Milinović. Zatim je opovrgnuo tvrdnje da sustav medicinske oplodnje u Hrvatskoj ne radi. Nakon nekoliko postavljenih pitanja sudionika tribine na tu temu Milinović je u izravnom kontaktu s ravnateljima Vinogradske bolnice i bolnice "Vuk Vrhovec" u Zagrebu dobio potvrdu da su takve tvrdnje neutemeljene.

Sve ustanove koje provode medicinsku oplodnju u Republici Hrvatskoj danas imaju uvjete provoditi novi zakon o umjetnoj oplodnji jedino što ne mogu zamrzavati embrije. Sa zadovoljstvom mogu ustvrditi dakle da se postupak medicinske oplodnje provodi normalno, zaključio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Milinović u Gospiću.