c S
Dnevne novosti

Barroso, Busek i Merkel zadovoljni rezultatima referenduma u Irskoj

05.10.2009 08:15 ZAGREB, 3. listopada 2009.(Hina) Potpora irskih birača EU-ovu Lisabonskom ugovoru o reformi pokazuje da je europski odgovor na globalnu krizu pozitivan, izjavio je u subotu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.
"Potpora Lisabonskom ugovoru pokazuje vrijednost europske solidarnosti i uistinu sam zadovoljan rezultatima o kojima nas izvješćuju iz Irske", kazao je Barroso. "Potpora irskih birača ugovoru pokazuje da je europski odgovor na globalnu krizu pozitivan", rekao je a prenosi Reuters.

Irsko "da" Lisabonskom ugovoru "dobra je vijest za Europu", ocijenio je u subotu predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Busek. "Iznimno me raduju rezultati irskog referenduma. Irci su pokazali istinski angažman na europskome projektu. Potvrdili su želju da i oni budu u srcu Europe. Smatram to dobrom viješću za Isku, ali i za Europu", kazao je za France presse Busek.

I njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je u subotu Ircima što su glasovali za Lisabonski ugovor. "Želim čestitati irskome narodu na ishodu referenduma, a čestitam i svojem kolegi Brianu Cowenu. Ovo je važan korak na putu prema Lisabonskom ugovoru i mogu kazati da sam vrlo sretna zbog takvog ishoda", rekla je njemačka kancelarka, koja u Saarbrueckenu sudjeluje u proslavi Dana ujedinjenja Njemačke.