c S
Dnevne novosti

MMF i Svjetska banka protiv ustupaka razvojačenim braniteljima u BiH

06.10.2009 08:01 SARAJEVO, 5. listopada 2009.Hina Međunarodni monetarni fond (MMF) nije spreman prihvatiti bilo kakve promjene ugovora o stand-by aranžmanu sklopljenog s vlastima Bosne i Hercegovine, a moguća provedba izmjena tog ugovora, na temelju odluka što ih je krajem prošlog tjedna usvojio Parlament Federacije BiH, dovela bi u pitanje financijsku stabilnost cijele države, upozorili su predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i federalni premijer Mustafa Mujezinović.
"Jasno nam je poručeno da su proračuni zakon i da ne smijemo popuštati te da tražene uštede moraju biti ispoštovane", izjavio je federalni premijer Mujezinović nakon sastanaka što ih je s predstavnicima MMF-a imao u Istanbulu.Kako u ponedjeljak pišu banjalučke "Nezavisne novine", Mujezinović je upozorio da o provedbi sporazuma s MMF-om ovisi i ukupno sudjelovanje BiH u međunarodnim financijskim institucijama poput Svjetske banke (WB) ili Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Državni premjer Špirić je o stanju u BiH u Istanbulu tijekom vikenda razgovarao s direktorom Svjetske banke za područje Europe i središnje Azije Philippeom Le Houeruom, jer ta novčarska institucija treba osigurati dodatnih 267 milijuna dolara BiH za provedbu 16 različitih projekata.Iz Špirićeva ureda objavljeno je kako je du žnosnik Svjetske banke prenio zabrinutost zbog odluka Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da prihvati ultimativne zahtjeve razvojačenih branitelja da im se ne umanjuju naknade što se osiguravaju iz federalnog proračuna.

Zastupnički je dom Parlamenta FBiH krajem prošlog tjedna usvojio zaključke kojim je vladu obvezao da ne provodi ranije usvojenu odluku o smanjenju braniteljskih naknada za 10 posto.Zahtjev MMF-a, koji proistječe iz sporazuma o stand-by aranžmanu, obvezao je vlasti BiH na svim razinama da osiguraju linearno smanjenje proračunskih rashoda za 10 posto.

Najava provedbe te odredbe sporazuma već je izazvala brojne prosvjede korisnika proračuna u cijeloj državi, a najradikalniji su bili prosvjedi što su ih prošlog tjedna u Sarajevu organizirali članovi udruga koje okupljaju razvojačene pripadnike Armije BiH.Federalni premijer Mujezinović uopće nije bio konzultiran prije nego je donesena odluka da se prihvate zahtjevi braniteljskih udruga. Naknadno je upozorio kako je riječ o "neprovedivoj odluci" jer bi ona dovela do kolapsa cijelog financijskog sustava. Kazao je kako će, pokuša li netko provesti tu odluku, odmah doći u pitanje isplata mirovina odnosno da će one već od narednog mjeseca morati biti smanjene za 20 posto."Nakon toga novaca opet neće biti i neće ih biti ni za koga", ocijenio je Mujezinović.