c S
Dnevne novosti

RH i Crna Gora bilježe najveći uspon u odnosima zemalja regije

06.10.2009 08:02 ZAGREB, 5. listopada 2009.(Hina) Hrvatska i Crna Gora u posljednjih pet godina bilježe najveći uspon u odnosima dviju država u regiji, izjavio je u Zagrebu predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić koji boravi u službenom uzvratnom posjetu Hrvatskoj, ističući parlamentarnu suradnju kao ključnu za unaprijeđenje odnosa dvaju susjeda.
"Dvije zemlje intenzivno surađuju već pet godina. Drago mi je da sada u Hrvatsku, zemlju kandidatkinju za EU, dolazim iz nezavisne Crne Gore koja je pokrenula postupak stjecanja kandidacijskog statusa za EU", rekao je Krivokapić nakon razgovora sa svojim domaćinom, predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Važnim je istaknuo činjenicu da su hrvatske tvrtke dobile posao izgradnje magistralnog puta od Bara do srpske granice. "Radi se o jednom od najvećih hrvatskih izvoznih poslova", rekao je Krivokapić. Bebić je potvrdio odlične odnose dviju zemalja i ocijenio da je "parlamentarna suradnja način kako se najbolje upoznati i poticati dvije vlade na suradnju".

Predsjednik Sabora svog je visokog gosta izvijestio o usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskim i tijeku hrvatskih pristupnih pregovora. Prema Bebićevim riječima, razgovaralo se i o Prevlaci, a o razrješenju tog pitanja, kako je rekao, nema razmimoilaženja dviju strana. "Hrvatska niti jedan bilateralni problem neće koristiti da bi nešto zakočila", rekao je Bebić.

Dva su dužnosnika, dodao je, razgovarala i o Jadranskom moru i njegovoj zaštiti, te mogućnostima šire suradnje na gospodarskom planu. Dubrovačko-neretvanska županija i Crna Gora potpisale su sporazum o pograničnoj suradnji, a Krivokapić je, s tim u svezi, zadovoljno zaključio da se "iz faze rušenja prešlo u fazu izgradnje". Dvije zemlje imaju upostavljenu redovnu liniju Zagreb-Podgorica, a crnogorska "Pobjeda" otvara i dopisništvo u Zagrebu.